FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lynddie England priznala krivnju za zlostavljanja u Abu Ghraibu

WASHINGTON,2, svibnja(Hina) - Američka vojnikinja Lynddie England, čijelice je postalo simbol skandala u iračkom zatvoru Abu Ghraib,očitovala se u ponedjeljak pred američkim sudom krivom zazlostavljanje zatvorenika u tom bagdadskom zatvoru.
WASHINGTON,2, svibnja(Hina) - Američka vojnikinja Lynddie England, čije lice je postalo simbol skandala u iračkom zatvoru Abu Ghraib, očitovala se u ponedjeljak pred američkim sudom krivom za zlostavljanje zatvorenika u tom bagdadskom zatvoru.

England je na predraspravnom saslušanju pred vojnim sudom u Fort Hoodu u Teksasu izjavila da se osjeća krivom po sedam točaka optužnice za koje bi mogla dobiti do 11 godina zatvora.

Prema sporazumu koji je postigla s tužiteljstvom ona bi, međutim, mogla dobiti samo dvije godine zatvora. Vojna porota koja će početi zasjedanje u utorak treba odlučiti o visini kazne.

England, rezervistica iz Zapadne Virginije, rekla je da je u "slučaju Abu Ghraib" samo slušala naredbe i njezina obrana se nada da će joj porota dosuditi blagu kaznu.

England, 22, jedno je od lica koje je postalo poznato diljem svijeta po najupečatljivijim fotografijama zlostavljanja zatvorenika u Abu Ghraibu, u skandalu koji je izašao u javnost 2004. Na jednom od snimaka pokazana je kako drži golog zatvorenika na psećoj uzici, a na drugoj je pozirala pored piramide golih zatvorenika.

Incidenti su se dogodili, tvrdi England, koja u Abu Ghraibu nije bila čuvar nego obični činovnik, kada je u studenom 2003. došla u zatvorski blok sa ćelijama da bi posjetila svog tadašnjeg ljubavnika narednika Charlesa Granera.

Vojni sud je Granera, za kojega se vjeruje da je otac njezinog sina, osudio u siječnju na 10 godina zatvora za njegov udio u zlostavljanju zatvorenika.

Graner, kojega se smatra kolovođom zlostavljanja i seksualnog ponižavanja zatvorenika, jedini je čuvar u vojnom zatvoru Abu Ghraib kraj Bagdada koji je do sada zbog toga izveden pred sud. Četiri druga čuvara kao i dva operativca vojne obavještajne službe također su izjavili da se osjećaju krivim za zlostavljanje zatvorenika.

Američko ministarstvo obrane utvrdilo je da zapovjednici zatvora Abu Ghraib nisu odgovorni za ono što se dogodilo, unatoč sumnji da su poticaji s viših zapovjedničkih razina, da se zatvorenike natjera da progovore, stvorili klimu u kojoj je moglo doći do zlostavljanja. Samo je jedna od viših zapovjednica razriješena dužnosti uz strogi pismeni ukor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙