FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oružane skupine oslobodile tisuće zatvorenika u Uzbekistanu

ZAGREB/TAŠKENT, 13. svibnja 2005. (Hina) - Oružane skupine napale sunoću na petak zatvor u istočnom Uzbekistanu u gradu Andijan ioslobodile tisuće zatvorenika, javljaju agencije pozivajući se nauzbečke medije.
ZAGREB/TAŠKENT, 13. svibnja 2005. (Hina) - Oružane skupine napale su noću na petak zatvor u istočnom Uzbekistanu u gradu Andijan i oslobodile tisuće zatvorenika, javljaju agencije pozivajući se na uzbečke medije.

Američka agencija Associated press javlja da je kaos zavladao na ulicama Andijana i da je po primitku vijesti o oružanoj pobuni za taj grad otputovao i uzbečki predsjednik Islam Karimov te čelnici zemlje.

Andijan je smješten nekih 160 kilometara istočno od Taškenta, blizu granice s Kirgistanom.

"Pobunjenici su zauzeli zgradu uprave u regiji i dobro čuvani zatvor, nitko ne zna tko sada kontrolira grad", rekao je glasnogovornik Organizacije za ljudska prava Faidjahon Zainobidinov, prenosi francuska agencija France presse.

Prema Zainobidinovu oslobođeno je nekih 2.000 zatvorenika, a spaljeni su gradsko kino i kazalište.

Pretpostavlja se da je riječ o islamskim ekstremistima koji su ranije noću napali postrojbu uzbečkih oružanih snaga i oduzeli im vatreno oružje, javljaju mediji.

Prema svjedocima noću se čula pucnjava u gradu a vojnici su pobjegli i kriju se u obližnjim stanovima, javlja njemačka agencija dpa.

Zasad nema službenih potvrda o žrtvama.

Uzbekistan je važan američki saveznik u regiji i primio je stotine američkih vojnika.

Dpa podsjeća da su proteklih tjedana u Andijanu održani mirni prosvjedi kojima se tražilo oslobođenje 23 muslimana optuženih za vjerski ekstremizam a da su nedavno u toj zemlji zatvorene tisuće muškaraca optužene za islamski terorizam.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙