FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tehnološki i naftni sektor predvodili jačanjem europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 18. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Jačanje dionicanaftnih, kemijskih i tehnoloških kompanija rezultirali su u srijedurastom europskih burzovnih indeksa.
LONDON/FRANKFURT, 18. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Jačanje dionica naftnih, kemijskih i tehnoloških kompanija rezultirali su u srijedu rastom europskih burzovnih indeksa.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao oko 0,5 posto, dosegnuvši 4.923 boda. Frankfurtski DAX na dobitku je bio gotovo 0,9 posto, skočivši na 4.288 bodova.

Od pripadnika kemijske industrije isticao se BASF, sa skokom cijene dionica od 2,3 posto, za što trgovci kao razloge ističu tehničke čimbenike i vijest da je JP Morgan podigao svoje procjene zarade po dionici za Bayer u 2005.

"Početkom godine kemijske tvrtke krenule su polagano budući su visoke cijene nafte pokolebale ulagače, no oni sada nešto više vjeruju tom sektoru", kazao je analitičar u brokerskoj tvrtki Execution Hamish Low.

Jačanje cijena nafte ponovo iznad 49 dolara po barelu, nakon što su u ponedjeljak zabilježile najniže razine u protekla tri mjeseca, pomoglo je skoku cijena dionica naftne industrije. Dionice British Petroleuma poskupjele su pritom 1,7 posto, a francuskog Totala 1,3 posto.

U tehnološkom sektoru dobitke su pod utjecajem boljih tromjesečnih rezultata i optimističnih prognoza za ovu godinu diva računalne industrije Hewlett-Packarda ostvarili njemačka softverska grupa SAP i tvrtka za računalno savjetovanje Capgemini. Dionice su im pritom ojačale po gotovo jedan posto.

Na dobitku su bile i dionice Siemensa, nekih 1,2 posto uslijed vijesti da je banka West LB podigla investicijski rejting njegovim dionicama, dok su Philipsove porasle 0,7 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei osnažio je 0,09 posto, na 10.835 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙