FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba fotografija "Franz Thiard de Laforest i njegov veliki Album von Dalmatien"

ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - Načelnik Odjela za arhivskudjelatnost Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kultureBranko Kaleb otvorio je danas u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebuizložbu fotografija "Franz Thiard de Laforest i njegov veliki Albumvon Dalmatien".
ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - Načelnik Odjela za arhivsku djelatnost Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Branko Kaleb otvorio je danas u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu izložbu fotografija "Franz Thiard de Laforest i njegov veliki Album von Dalmatien".

Fotograf i književnik Franz Thiard de Laforest rođen je 1838. u Beču, a umro 1911. u Kotoru. Oko 1860. doselio se u Zadar, a zatim živio u Splitu, Mostaru, Dubrovniku i Kotoru.

Izložbu je postavila povjesničarka umjetnosti Nada Grčević, a postavljeni izlošci su iz donacije što ih je Hrvatskom državnom arhivu darovala Laforestova unuka, slikarica Lidija Laforest.

Sačuvan je samo jedan primjerak "Albuma von Dalmatien" (1898.), podsjetila je Grčević dodavši kako je od 190 fotografija u njem sačuvanih 146, a njih 40 postavljene su na izložbi.

Grčević je istaknula kako je Laforest bio "fasciniran dalmatinskim krajolikom i osebujnošću zbijenih gradskih cjelina prepunih spomenika povijesti i kulture".

Uz fotografije s motivima dalmatinskih gradova izložen je i de Laforestov fotografski aparat iz druge polovice 19. stoljeća.

Laforest je objavio knjigu o Splitu i njegovim starinama "Spalato und seine Alterthuemer" te knjigu "Die Bocche di Cattaro".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙