FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ina i Mol prihvatili sve uvjete za kupnju Energopetrola

SARAJEVO, 18. svibnja 2005. (Hina) - INA i MOL prihvatili su sve uvjetekoje je postavila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kako bi s ovimtvrtkama sklopila ugovor o dokapitalizaciji i preuzimanju većinskogvlasničkog udjela u Energopetrolu, prenose u srijedu sarajevski dnevnilistovi.
SARAJEVO, 18. svibnja 2005. (Hina) - INA i MOL prihvatili su sve uvjete koje je postavila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kako bi s ovim tvrtkama sklopila ugovor o dokapitalizaciji i preuzimanju većinskog vlasničkog udjela u Energopetrolu, prenose u srijedu sarajevski dnevni listovi.

Sastanak predstavnika hrvatske i mađarske naftne tvrtke s dužnosnicima federalne vlade, predvođenim premijerom Ahmetom Hadžipašićem, održan je u utorak u Sarajevu iza zatvorenih vrata i tom prigodom su dana obećanja o ispunjenju svih preduvjeta za sklapanje ugovora, navodi "Dnevni avaz".

List tvrdi da je INA prihvatila izmiriti sve svoje i dugove povezanih društava prema Federaciji BiH, a točan iznos trebao bi biti utvrđen narednih dana.

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Izet Žigić ranije je kazao kako se procjenjuje da INA i njene podružnice u BiH duguju oko 11 milijuna eura, od čega se znatan dio odnosi na sporna porezna dugovanja.

INA se istodobno obvezala prekinuti sve sudske sporove koje je zbog toga pokrenula i priznati iznose koje utvrdi federalna Porezna uprava odnosno Ministarstvo financija.

Hrvatsko-mađarski konzorcij pristao je odreći se i svih potraživanja dugova koje država odnosno Federacija imaju prema Energopetrolu, neće polagati prava na naftne terminale koji ostaju u vlasništvu Federacije kao i na hotel "Maršal" na Bjelašnici, kojega je djelomice gradio Energopetrol, no vlasnički odnosi s partnerskom tvrtkom Famos nikada nisu do kraja razriješeni.

"Oslobođenje" ističe kako su dužnosnici federalne vlade od INA-e i MOL-a zatražili i da se pismeno odreknu zahtjeva za bivšim Energopetrolovim crpkama u Hercegovini koje su tijekom rata i nakon njega privatizirane.

Prije sklapanja konačnog ugovora INA i MOL morat će u cijelosti izvršiti sve obveze preuzete u utorak.

Hrvatsko-mađarski konzorcij bi preuzimanjem Energopetrola dobio novih 65 benzinskih crpki u Federaciji BiH, a istodobno bi u razvoj ovog poduzeća u naredne tri godine investirao 78 milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙