FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: Osuđujemo i odbacujemo reafirmaciju četničkog pokreta

ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - Vlada oštro osuđuje i odbacujepokušaje reafirmacije ravnogorskog četničkog pokreta, ali će nastavitodržavati bilateralne odnose sa SiCG jer smatramo da tamo postojesnage koje na taj pokret gledaju kao i mi, izjavio je u srijedupremijer Ivo Sanader u Hrvatskom saboru.
ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - Vlada oštro osuđuje i odbacuje pokušaje reafirmacije ravnogorskog četničkog pokreta, ali će nastavit održavati bilateralne odnose sa SiCG jer smatramo da tamo postoje snage koje na taj pokret gledaju kao i mi, izjavio je u srijedu premijer Ivo Sanader u Hrvatskom saboru.

"Ako možemo pomoći da te snage pobijede onda se isplati održavati bilateralne odnose i nastaviti osiguravati stabilnost cijele regije", kazao je premijer u 'aktualnom prijepodnevu' 14. sjednice Hrvatskog sabora, koja će trajat do 10. lipnja, odnosno četiri tjedna.

Odgovarajući na upit Ante Đapića (HSP), Sanader je napomenuo da je njegova Vlada prosvjedovala u SAD-u zbog uručivanja odličja četničkom zločincu Draži Mihajloviću, da je američkog veleposlanika osobno pozvao na razgovor i uputio mu prosvjed, da je prosvjedovao i hrvatski veleposlanik u Washingtonu.

Predložio je da se u prosvjed uključi i Hrvatski sabor te donese izjavu kojom će osuditi četnički pokret, sve njegove zločine u Hrvatskoj i kolaboraciju s fašizmom i nacizmom.

"Ono što u Srbiji misle nas se ne tiče, ali moramo donijeti naše stajalište i reći da je četnički pokret bio jednak nacizmu i fašizmu, da je počinio strašna zlodjela", rekao je premijer.

Premijer Sanader je rekao da Vlada smatra neprihvatljvima i odbacuje kvalifikacije iz prijedloga proširene haaške optužnice protiv generala Markača i Čermaka, posebno kvalifikaciju o 'zločinačkom pothvatu'.

Premijer je izvijestio da je Vlada Haagu poslala argumentirane primjedbe koje je pripremilo Ministarstvo pravosuđa i da će u dijalogu s haaškim Tužiteljstvom pokušati ishoditi povlačenje proširenog dijela optužnice.

Ako to ne uspije, onda će upotrijebiti institut prijatelja suda i uključiti se u postupak pred Haaškim sudom, rekao je Sanader.

Naglasio je da je kvalifikacijama iz proširene optužnice haaško Tužiteljstvo prevršilo mjeru, te da će optužnicu što je apsurdnija biti lakše oboriti.

Sanader je Vladina stajališta o prijedlogu proširene haaške optužnice iznio odmah na početku nove, 14. sjednice, iako se još jučer u Saboru najavljivalo da će to učiniti popodne.

O premijerovu izlaganju Sabor neće raspravljati. Takvu odluku glasovanjem su donijeli zastupnici - protiv rasprave ih je bilo 68, 13 suzdržano, a 51 zastupnik tražio je raspravu. Među onima koji su tražili raspravu su i dojučerašnji HDZ-ovci iz Slavonije - Branimir Glavaš, Vladimir Šišljagić i Ivan Drmić, koji su u Sabor došli obučeni u tradicionalne slavonske 'lajbeke' i šešire.

Pitanje procesuiranja nečasnih radnji i zločina počinjenih nakon Oluje nije nadležnost Vlade, već pravosuđa, izjavio je premijer Ivo Sanader, odgovarajući u na pitanje što Vlada čini na procesuiranju zločina nad srpskim civilima nakon akcije Oluja.

"Vlada se ne može miješati u pravosudnu vlast", kazao je Sanader, odgovorivši na upit nezavisnog zastupnika Ive Banca.

Premijer je istaknuo da je hrvatsko pravosuđe već procesuiralo više od 4.000 osoba za koje se sumnja da su počinili nečasne radnje, što je, kaže, navedeno u tzv. Bijeloj knjizi.

"No, to nije Oluja, Oluja je sjajna i veličanstvena i nitko ne može baciti sjenu na tu akciju", naglasio je.

Ponovio je ranije ocjene da je haško Tužiteljstvo, u prijedlogu proširenja optužnice protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača "prešlo granicu", da su kvalifikacije iz te optužnice "apsurdne", ali i istaknuo da je Tužiteljstvo samo jedna strana u postupku.

"Tužiteljstvo je jedna strana, obrana druga, jednakopravna strana u postupku. Zašto bi se opterećivali onim što kaže Tužiteljstvo, a ne veselili se onome što kaže obrana, da je optužnica apsurdna i da će je zato biti lakše oboriti na sudu", kazao je Sanader.

Na Bančev upit što će učiniti da spriječi "aktualnu bjesomučnu medijsku kampanju protiv Carle del Ponte", premijer je odgovorio da Vlada nema namjeru miješati se u uređivačku politiku medija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙