FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga B. Kundiha o hrvatskom pomorskom dobru

RIJEKA,17. svibnja 2005.(Hina) - Knjiga stručnjaka za pomorsko pravo,kapetana Branka Kundiha, "Hrvatsko pomorsko dobro u teoriji i praksi",u izdanju Hrvatskog hidrografskog instituta iz Splita, predstavljenaje večeras u Ru+ijeci.
RIJEKA,17. svibnja 2005.(Hina) - Knjiga stručnjaka za pomorsko pravo, kapetana Branka Kundiha, "Hrvatsko pomorsko dobro u teoriji i praksi", u izdanju Hrvatskog hidrografskog instituta iz Splita, predstavljena je večeras u Ru+ijeci.

O knjizi su govorile recenzentice, sutkinja Vrhovnog suda Olga Jelčić i zamjenica Glavnog državnog odvjetnika Snježana Frković, naglasivši da ona obogaćuje stručnu literaturu u području pomorskog prava.

Knjiga "Hrvatsko pomorsko dobro u teoriji i praksi" podijeljena je u poglavlja koja obrađuju pravnu prirodu pomorskog dobra, imovinsko-pravna pitanja, upravljanje i gospodarsko iskorištavanje pomorskog dobra te pitanje granica pomorskog dobra.

"Naglasak je na aktualnim propisima koji nepotpuno definiraju pomorsko dobro i uređuju pravni režim na pomorskom dobru, a struci i zakonodavcima ponuđene su spoznaje važne za razumijevanje problema naslijeđenih još iz austrougarskog razdoblja", kazala je sutkinja Jelčić.

Istaknuvši da na pomorskom dobru ne može biti prava vlasništva te da je granice pomorskog dobra nužno posve odrediti, ocijenila je kako je hrvatsko pomorsko dobro sada nezaštićeno te da se sve više devastira

Zaključila je da Kundih otvoreno progovara o svim problemima u režimu pomorskog dobra i nudi rješenja.

Zamjenica Glavnog državnog odvjetnika Snježana Frković rekla je kako u nas ne postoji evidencija pomorskog dobra te da na terenu vlada opći kaos. Smatra da je geneza i osnova problema u pravnim propisima koji sadrže kontroverzne odredbe kao i u bivšem (socijalističkom) sustavu društvenog vlasništva.

Autor knjige Branko Kundih podsjetio je da je još prije deset godina, u suradnji s profesorom pomorskog prava na riječkom Pravnom fakultetu, Vinkom Hlačom, ukazivao na probleme pomorskog dobra.

"Država nije skrbila o pomorskom dobru, a kad sustav nije uređen mogli su se događati razni propusti", kazao je Kundih te pozvao struku da izradi pravičniji zakon o pomorskom dobru.

Prof. Vinko Hlača iskazao je nadu da će Kundihova knjiga "Hrvatsko pomorsko dobro u teoriji i praksi" omogućiti da se problem pomorskog dobra riješi barem u sljedećih deset godina.

"Nije problem to što su propisi bili nejasni, nego što ih se nije htjelo jasno provoditi", ocijenio je prof. Hlača. Napomenuo je i kako država nije činila sve da zaštiti pomorsko dobro, pa se događalo da je na opće pomorsko dobro upisano vlasništvo privatiziranih trgovačkih društava, što se nije smjelo događati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙