FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS sutra obilježava 14. obljetnicu prosvjeda pred Banovinom

SPLIT, 5. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska udruga sindikataSplitsko-dalmatinske županije najavila je na današnjoj konferenciji zanovinare skup kojim će sutra obilježiti 14. obljetnicu povijesnogprosvjeda protiv JNA ispred zgrade Banovine u Splitu, ondašnje komandeVojno-pomorske oblasti Splita.
SPLIT, 5. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska udruga sindikata Splitsko-dalmatinske županije najavila je na današnjoj konferenciji za novinare skup kojim će sutra obilježiti 14. obljetnicu povijesnog prosvjeda protiv JNA ispred zgrade Banovine u Splitu, ondašnje komande Vojno-pomorske oblasti Splita.

Pozivajući radnike i građane Splita da sudjeluju na sutrašnjem skupu, voditelj Županijskog ureda HUS-a u Splitu Jozo Marić je rekao kako će to ujedno biti prigoda da se progovori o gospodarskom i socijalnom trenutku Hrvatske.

Podsjetio je na prosvjed pred Banovinom prije 14 godina, kada su građani Splita tražili odlazak JNA iz Hrvatske, čime je, kako je istaknuo, počeo otpor protiv okupatorske Jugoslavenske narodne armije.

Prosvjed pred Banovinom izazvala je višednevna blokada hrvatskoga sela Kijeva, koje je danima bilo bez vode, hrane i medicinske pomoći. Nezavisni sindikat Brodosplita pozvao je tada radnike da se upute pred Banovinu, a pridružilo im se mnoštvo građana i radnika iz svih splitskih poduzeća.

Nažalost, u višesatnim burnim prosvjedima pred Banovinom poginuo je vojnik JNA, koji je bio na odsluženju vojnog roka u Splitu, Saša Gešovski iz Makedonije, rekao je Jozo Marić.

Unatoč svim prijetnjama, s ondašnje komande JNA skinuta je jugoslavenska zastava, a Ivica Balić istaknuo je hrvatsku zastavu, dodao je.

Najavio je da će na sutrašnjem skupu pred Banovinom, danas središtu gradske administracije, govorit će među ostalima i predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙