FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja-Hrvatska-za ponedjeljak, 9. svibnja

ZAGREB, 8. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje naponedjeljak, 9. svibnja.
ZAGREB, 8. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje na ponedjeljak, 9. svibnja.

SPLIT - Središnja proslava Dana Europe, 9. svibnja, u Hrvatskoj održat će se u Splitu. U vili Dalmacija tim povodom bit će upriličen okrugli stol na temu "Nacionalni i kulturni identitet Hrvatske i članstvo u Europskoj uniji - od Rimskog Carstva do Europske unije", na kojem će sudjelovati premijer Ivo Sanader, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, šef izaslanstva Europske komisije Jaques Wuenenburger i drugi dužnosnici hrvatskih državnih institucija i znanstvenici (vila Dalmacija, u 10 sati).

Glavna proslava Dana Europe bit će na splitskoj rivi pod nazivom "Split za Hrvatsku u Europi", a navečer će u HNK-u biti održana prigodna svečanost na kojoj će, uz ostale, nazočni biti predstavnici Vlade, Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije.

Odluku o obilježavanju Dana Europe, 9. svibnja, donijeli su šefovi država i vlada EZ-a na sastanku na vrhu u Milanu 1985. Takvu su odluku donijeli u spomen na Deklaraciju francuskog ministra vanjskih poslova Roberta Schuman od 9. svibnja 1955. na temelju koje je postupno počelo zemljopisno, gospodarsko i političko povezivanje europykih država u cjelinu. Ta je Deklaracija na neki način i zapečatila mir između zemalja koje su se borile jedna protiv druge u dva svjetska rata i ucrtala put zajednici europskih država

SPLIT - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa svečano će obilježiti završetak radova Mediteranskog instituta za istraživanje života. Na svečanosti će nazočan biti predsjednik Vlade, Ivo Sanader, te ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić, akademik Miroslav Radman i gradonačelnik Splita Miroslav Buličić, (Vila Dalmacija, Meštrovićevo šetalište 41, u 11 sati).

OTOK ZLARIN/ŠIBENIK - Druga sjednica Otočnog vijeća održat će se u nazočnosti predsjednika Vlade Ive Sanadera na otoku Zlarinu, na kojoj će članovi dati mišljenje o 11 državnih programa razvitka otoka. Otočnim vijećem predsjeda ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, a ima 29 članova, (hotel Koralj, 13,30 sati). Uoči sjednice Otočnog vijeća bit će pušteno u promet sanirano brodsko pristaništa na otoku Zlarinu. Sanacija je stajala 2,4 milijuna kuna (13 sati). Premijer Sanader također će popodne u Šibenskoj luci otvoriti radove na rekonstrukciji tehnološke ceste i izgradnje umjetnog tunela pješačkom etažom (Šibenska luka, u 14,30 sati).

OSIJEK - U povodu Dana pobjede, 9. svibnja, na platou spomenika Batinske bitke u Batini vijence će položiti državno izaslanstvo te predstavnici nekih veleposlanstava u Hrvatskoj, (12 sati).

OSIJEK - U auli Sveučilišta J.J. Strossmayera bit će predstavljena knjiga "Temeljci hrvatske državnosti" autora Vladimira Šeksa, predsjednika Hrvatskog sabora. Knjigu će predstaviti prof. dr. Vladimir Ljubanović dekan Pravnog fakulteta u Osijeku, prof. dr. Željko Horvatić redoviti profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu i prof. dr. Pavo Barišić pomoćnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (u 11 sati).

ZAGREB - U povodu Dana Europe Hrvatska stranka prava (HSP) će na svom Info pultu na Starčevićevom trgu organizirati događanje na temu "Zagreb stari europski grad". Domaćini će u 11,55 biti Miroslav Rožić, kandidat HSP za gradonačelnika Zagreba i Antun Mateš. Od 16 do 18 sati domaćin će biti Jure Vrselja. U sklopu predizborne kampanje HSP je na Starčevićevom trgu organizirao Info pult pod motom - 5 do 12 bez farbanja. (Info pult HSP-a, Starčevićev trg, 11,55 sati).

ZAGREB - Svečano otvorenje početka radova Spomen parka sa spomenikom "Glas hrvatske žrtve - zid boli" na zagrebačkom groblju Mirogoju, (Mirogoj, 10 sati).

ZAGREB - Konferencija za novinare koalicije HNS-a i LS-a za Grad Zagreb na kojoj će biti predstavljen dio njezina programa vezan za novu gradsku upravu (javnu, otvorenu i uslužnu) i korištenje predpristupnih fondova - ISPA. Na konferenciji će govoriti predsjednik gradskog HNS-a Stipe Tojčić, potpredsjednik gradskog LS-a Nenad Kocmur i kandidatkinja LS-a na listi za zagrebačku Gradsku skupštinu Slavica Jakobović Fribec (sjedište LS-a, Ilica 16, 12,30 sati).

RIJEKA - Svečano otvaranje 8. Međunarodnog simpozija pomorske medicine, na kojemu će do 13. svibnja sudjelovati 310 stručnjaka za pomorsku medicinu, predstavnici međunarodnih instituta i direktora velikih pomorskih kompanija iz 39 zemalja, a bit će predstavljena 231 stručnja radnja, (HNK Ivana pl. Zajca, 9 sati). Međunarodni simpozij pomorske medicine organizira se uz potporu UN-a, Svjetske zdravstvene organizacije, Međunarodne organizacije rada, Međunarodne pomorske organizacije, Međunarodnog sindikata pomoraca i Međunarodne organizacije za migracije.

dežurni urednici:

prijepodne: Neven Leskovar

poslijepodne: Srebrenka Parlov

navečer: Jasna Nahtigal - Lazarić

tel: 01/4808600

fax:01/4808822

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙