FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo kulture opovrgava tvrdnje u vezi s otkrićem brodova potonulih kod Visa

ZAGREB, 11. svibnja 2005. (Hina) - Ministarstvo kulture uputilo jedanas medijima izjavu kojom opovrgava tvrdnje Lorenza Marovića da jeon otkrio lokaciju potonulog broda Re d'Italia i drugih brodovapotopljenih u Viškoj bitci te da mu stoga pripadaju prava na temeljuZakona o zaštiti kulturnih dobara.
ZAGREB, 11. svibnja 2005. (Hina) - Ministarstvo kulture uputilo je danas medijima izjavu kojom opovrgava tvrdnje Lorenza Marovića da je on otkrio lokaciju potonulog broda Re d'Italia i drugih brodova potopljenih u Viškoj bitci te da mu stoga pripadaju prava na temelju Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

"Posljednjih dana u nekim sredstvima javnoga priopćavanja pojavili su se neistiniti napisi o pronalaženju i lociranju broda Re d'Italia i drugih potopljenih brodova iz Viške bitke.

Sukladno hrvatskim propisima, 25. travnja 2005. Ministarstvo kulture izdalo je rješenje za podmorska arheološka istraživanja u akvatoriju sjeverne obale Visa. Isto tako podsjećamo da je sve što se nalazi u podmorju vlasništvo Republike Hrvatske te da nije riječ o izgubljenom blagu, kaže se u izjavi Ministarstva kulture.

Mediji su, naime, prenijeli tvrdnje Splićanina Lorenza Marovića, vlasnika ronilačkog centra "Manta" u Komiži, da je on prvi otkrio poziciju potopljenih brodova iz pomorske bitke 1866. i o tome obavijestio Ministarstvo kulture. Nadalje, on tvrdi da je Ministarstvo namjerno otezalo s provjerom njegova nalaza i u međuvremenu s francuskim stručnjacima istražilo lokalitet, te objavilo otkriće potonulih brodova.

Ministarstvo u svojoj izjavi navodi da ih je Marović pismima 29. travnja i 9. svibnja obavijestio o, kako se posebno ističe, sumnji da je pronašao ostatke brodova iz Viške bitke, ali ne o točnoj poziciji, niti o kakvom se točno kulturnom dobru radi.

Ministarstvo u vezi s tim ističe da se prema članku 19 Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, na nađeno dobro, za koje se predmnijeva da ima svojstvo kulturnog dobra, primjenjuju propisi o nalazu blaga, tj. članak 140 i 137 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

"Spomenuti članci propisuju da je nalaznik dužan bez odgode obavijestiti o nađenom dobru nadležno tijelo, a nalaznikom se smatra osoba koja je stvar prva opazila i za nju se mašila. Iz Marovićeva dopisa jasno se vidi da nije točno naveo o kakvom se dobru radi, nije ga opazio, niti je bio u prilici da ga neposredno istraži, jer, kako i sam piše, oprema za dokumentiranje nije bila u ispravnom stanju. Isto tako navodi samo sumnju da je nešto možda pronašao bez navođenja točne lokacije kako propisuje Zakon", kaže se u izjavi Ministarstva kulture.

Ministarstvo također ističe da je još prije dvije godine počelo suradnju s francuskim stručnjacima, s kojima su zaista i locirali nalazište potonulih brodova iz Viške bitke.

Stoga je netočna i tvrdnja da je nakon Marovićeve prijave žurno dogovorena suradnja s francuskom posadom istraživačkog broda Janus II. - Marović je prijavu nalaza podnio 29. travnja 2005., dan nakon što je Janus II. već počeo istraživanje, kaže se u današnjoj izjavi Ministarstva kulture.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙