FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Summit Afričke unije završio obnovom pregovora o Sudanu

TRIPOLI , 17. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Summit zemalja članicaAfričke unije (AU) završio je u utorak priopćenjem o obnovi pregovorasredišnje sudanske vlade u Kartumu i pobunjenika u Darfuru potkrajsvibnja te pomirenjem Sudana i Eritreje, dviju zemalja koje su bilena rubu rata.
TRIPOLI , 17. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Summit zemalja članica Afričke unije (AU) završio je u utorak priopćenjem o obnovi pregovora središnje sudanske vlade u Kartumu i pobunjenika u Darfuru potkraj svibnja te pomirenjem Sudana i Eritreje, dviju zemalja koje su bile na rubu rata.

Pregovori između vlade u Kartumu i pobunjenika u Darfuru (zapadni Sudan) prekinuti su u prosincu, a "njihov je nastavak predviđen najkasnije do kraja svibnja", stoji u službenom priopćenju objavljenom po završetku summita u Tripoliju.

U priopćenju se, među ostalim, kaže kako Tripoli odbacuje bilo kakvu stranu intervenciju u Darfuru, te se pozivaju afričke države da "na raspolaganje afričkoj misiji u Darfuru stave svoje ljude".

Od međunarodne se zajednice traži "logistička potpora misiji u trima područjima: prijevozu, opremi i komunikacijama

Istodobno iz Bruxellesa je u utorak stigla vijest da je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer obećao u razgovoru s predstavnikom AU Alphom Oumarom Konareom pružiti logističku potporu mirovnoj misiji AU u Darfuru.

Sudan je uspio od summita dobiti potporu za sporno pitanje izručenja ratnih zločinaca Međunarodnom kaznenom sudu za što se zauzimaju Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i pobunjenici.

Kartum naime odbija izručiti međunarodnoj pravdi 51 navodnog ratnog zločinca s popisa koji je objavilo povjerenstvo UN-a, no obvezao se suditi im "uz potporu afričkih savjetnika".

Egipat je izrazio spremnost poslati u Sudan stručnjake za uspostavu potrebnih specijalnih sudova.

"Pomirenje " Sudana i Eritreje, koji su bili na rubu rata, postignuto pod šatorom libijskog predsjednika Moamara Gadafija, drugi je opipljivi rezultat afričkog summita u Tripoliju.

"To je nova stranica koja se otvara u odnosima dviju zemalja", kazao je egipatski predsjednik Hosni Mubarak koji je sudjelovao u tom pomirenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙