FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastanak Vijeća Rusija-NATO u četvrtak u Vilniusu

ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Rusija se zalaže da njezinasuradnja s NATO-om bude zaštićena od oscilacija trenutačne političkesituacije, izjavio je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskihposlova Aleksander Jakovenko uoči sastanka Vijeća Rusija-NATO.
ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Rusija se zalaže da njezina suradnja s NATO-om bude zaštićena od oscilacija trenutačne političke situacije, izjavio je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksander Jakovenko uoči sastanka Vijeća Rusija-NATO.

Neformalni sastanak Vijeća Rusija-NATO na razini ministara vanjskih poslova održat će se u četvrtak u Vilniusu, a njegove teme bit će daljnje perspektive suradnje i aktualna međunarodna pitanja. Rusko izaslanstvo vodit će ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Mi smatramo da je partnerstvo Rusija-NATO postalo bitan čimbenik europske stabilnosti i zalažemo se za to da ono bude zaštićeno od oscilacija političke situacije. U vrlo kratkom roku u našim odnosima sa Savezom napravljen je veliki korak - od nekadašnje konfrontacije do konstruktivne suradnje na temelju općih interesa", rekao je Jakovenko u izjavi za medije koja je objavljena u srijedu na Internet stranici ruskog MVP-a.

"Kao partneri sposobni za preuzimanje velikog dijela obveza glede održavanja regionalne sigurnosti i stabilnosti u svijetu, u okviru Vijeća Rusija-NATO mi možemo otvoreno razmatrati i razrađivati odluke o rješavanju kriznih situacija", istaknuo je.

Prema njegovim riječima, sada je pogodan trenutak da se razmisli o novim mogućnostima Vijeća. "Zalažemo se da se naši odnosi sa Savezom podignu na višu razinu partnerstva - kroz produbljenje operativne interakcije u reagiranju na prijetnje i izazove opće sigurnosti (terorizam, krijumčarenje droga, ilegalna migracija, trgovina ljudima), razvijanje vojno-tehničke suradnje, zajedničko sudjelovanje u uklanjanju posljedica tehnološki uzrokovanih kao i prirodnih katastrofa".

Jakovenko je dalje kazao da su u borbi protiv terorizma, kojoj Vijeće Rusija-NATO daje posebnu pažnju, strane prešle s izjava na "zajedničke praktične mjere".

On je rekao da veliku važnost u kontekstu zajedničke borbe protiv terorizma ima priključenje Rusije protuterorističkoj operaciji NATO-a "Aktivni napori" u Sredozemlju. Kakao je najavio, ove će godine biti nastavljena priprema ruskih brodova za sudjelovanje u toj operaciji. Planira se da ruski brodovi krenu u zajedničko patroliranje s brodovima NATO-a početkom 2006.

Odgovarajući na pitanje novinara je li Moskva promijenila svoje stajalište glede širenja NATO-a, Jakovenko je rekao da je to "osjetljivo pitanje". Suradnja s NATO-om razvija se u dobrom političkom ozračju, ali se može narušiti u rezultatu oštrog i nepromišljenog djelovanja, povezanog na primjer s pozivom upućenom nekima od zemalja ZND-a da se pridruže Sjeveroatlanstkom savezu, upozorio je. "Mi smo i dalje uvjereni da geografsko širenje NATO-a nema ozbiljnu argumentiranu osnovu".

Ministari vanjskih poslova zemalja članica NATO-a započet će u Vilniusu svoj neformalni sastanak, na kojem sudjeluje i američka državna tajnica Condoleezza Rice, radnom večerom u srijedu navečer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙