FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo sastanak Vijeća Rusija-NATO u Vilniusu

ZAGREB, 21. travnja 2005. (Hina) - Neformalni sastanak VijećaRusija-NATO na razini ministara vanjskih poslova počeo je u četvrtakujutro u Vilniusu, a njegove teme su daljnje perspektive suradnje iaktualna međunarodna pitanja, javile su ruske novinske agencije.
ZAGREB, 21. travnja 2005. (Hina) - Neformalni sastanak Vijeća Rusija-NATO na razini ministara vanjskih poslova počeo je u četvrtak ujutro u Vilniusu, a njegove teme su daljnje perspektive suradnje i aktualna međunarodna pitanja, javile su ruske novinske agencije.

Rusija i NATO potpisali na marginama sastanka u Vilniusu sporazum o statusu oružanih snaga zemalja članica Sjeveroatlantskog saveza i potpisnica programa Partnerstvo za mir na teritorijima navedenih zemalja.

S ruske strane sporazum je potpisao ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji vodi izaslanstvo Ruske Federacije na sastanku Vijeća, a u ime NATO-a svoj je potpis stavio glavni tajnik Jaap de Hoop Scheffer.

Tim se dokumentom određuje jurisdikcija i odgovornost za moguću štetu, a reguliraju se i pitanja glede privremenog boravka vojnih jedinica na teritorijima drugih zemalja u kojima se održavaju vojne vježbe, objasnio je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksander Jakovenko, a prenijele su agencije.

Prema njegovim riječima, taj sporazum je vrlo važan za vojnu suradnju između Rusije i NATO-a i "bitno će olakšati provedbu zajedničkih mirovnih i antiterorističkih operacija, a isto tako i vojni tranzit".

Uoči sastanka Jakovenko je kazao u izjavi za medije da je sada pogodan trenutak da se razmisli o novim mogućnostima Vijeća. "Zalažemo se da se naši odnosi sa Savezom podignu na višu razinu partnerstva - kroz produbljenje operativne interakcije u reagiranju na prijetnje i izazove opće sigurnosti (terorizam, krijumčarenje droga, ilegalna migracija, trgovina ljudima), razvijanje vojno-tehničke suradnje, zajedničko sudjelovanje u uklanjanju posljedica tehnološki uzrokovanih kao i prirodnih katastrofa".

Također je rekao da su u borbi protiv terorizma, kojoj Vijeće Rusija-NATO daje posebnu pažnju, strane prešle s izjava na "zajedničke praktične mjere".

Odgovarajući na pitanje novinara je li Moskva promijenila svoje stajalište u pogledu širenja NATO-a, Jakovenko je rekao da je to "osjetljivo pitanje". Suradnja s NATO-om razvija se u dobrom političkom ozračju, ali se može narušiti u rezultatu oštrog i nepromišljenog djelovanja, povezanog na primjer s pozivom upućenom nekima od zemalja ZND-a da se pridruže Sjeveroatlanstkom savezu, upozorio je. "Mi smo i dalje uvjereni da geografsko širenje NATO-a nema ozbiljnu argumentiranu osnovu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙