FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rončević u Bruxellesu: Hrvatska razmatra oblike pomoći za Irak

ZAGREB/BRUXELLES, 4. svibnja 2005. (Hina) - Nema političke odluke oslanju hrvatskih vojnika u Irak, a još se raspravlja o raznim oblicimapomoći toj zemlji od kojih je moguće i doniranje vojne opreme, kazaoje u srijedu u sjedištu NATO saveza u Bruxellesu hrvatski ministarobrane Berislav Rončević.
ZAGREB/BRUXELLES, 4. svibnja 2005. (Hina) - Nema političke odluke o slanju hrvatskih vojnika u Irak, a još se raspravlja o raznim oblicima pomoći toj zemlji od kojih je moguće i doniranje vojne opreme, kazao je u srijedu u sjedištu NATO saveza u Bruxellesu hrvatski ministar obrane Berislav Rončević.

Ministar Rončević je predvodio hrvatsko izaslanstvo na sastanku predstavnika članica Američko-jadranske povelje s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom u sjedištu NATO-a gdje je potpisan dokument o slanju zajedničkog sanitetskog tima u Afganistan.

"Ne postoji politička odluka o sudjelovanju pripadnika hrvatskih oružanih snaga u Iraku, a razni oblici pomoći još se razrađuju", odgovorio je Rončević na novinarsko pitanje o najavljenoj donaciji hrvatskih tenkova, minobacača i bestrzajnih topova iračkoj vojsci.

"Jedan od tih mogućih doprinosa je doniranje nekog oblika vojne opreme, ali to je još u fazi razrade i ne mogu o tome konačno govoriti", rekao je Rončević za Hrvatski radio.

Ministar je ranije u srijedu u NATO-ovu sjedištu u Bruxellesu zajedno s kolegama iz Albanije i Makedonije potpisao Memorandum o slanju zajedničkog sanitetskog tima koji bi trebao ujesen otputovati u Afganistan.

"To je dokaz da zemlje kao što su vaše tri sudjeluju u jačanju sigurnosti u drugim zemljama", rekao je nakon potpisivanja Memoranduma glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

Reforme i pripreme Hrvatske, Albanije i Makedonije za ulazak u Sjevernoatlantski savez napreduju više nego dobro, ocijenio je glavni tajnik.

Te tri zemlje članice su Američko-jadranske povelje, partnerstva sklopljenog sa Sjedinjenim Državama kojim se od 2003. godine međusobnom suradnjom i reformama osposobljavaju za što brže priključenje NATO-u.

Ministar Rončević drži da će do idućeg summita NATO-a 2006. ili 2007. Zagreb uvjeriti članice da potpuno surađuje s Haškim sudom i time ispuniti politički uvjet za dobivanje pozivnice za ulazak u Savez, prenio je radio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙