FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša suočen s kritikama u parlamentu

LJUBLJANA,18. travnja 2005.(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša uponedjeljak je u parlamentu doživio žestoke kritike oporbenih stranakakoje tvrde da njegova vlada nema razvojnih programa i da "blefira", teda želi "mijenjati povijesne činjenice" promjenom nekih zakona kojištite stečena prava slovenskih antifašista-veterana.
LJUBLJANA,18. travnja 2005.(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša u ponedjeljak je u parlamentu doživio žestoke kritike oporbenih stranaka koje tvrde da njegova vlada nema razvojnih programa i da "blefira", te da želi "mijenjati povijesne činjenice" promjenom nekih zakona koji štite stečena prava slovenskih antifašista-veterana.

U vremenu predviđenom za zastupnička pitanja bivši premijer Anton Rop rekao je da Janšina vlada unatoč predizbornim obećanjima do sada nije izašla niti s jednim zakonom ili mjerom usmjerenom na razvojne probleme nego prethodnu optužuje da joj je ostavila velik proračunski manjak.

Janša je odgovorio da je Ropova vlada slabim planiranjem i davanjem velikih zakonskih prava sadašnju dovela u situaciju da nema dovoljno manevarskog prostora, osobito zbog toga jer je potrebno ispuniti i kriterije za preuzimanje zajedničke europske valute euro do 2007. godine.

Slovenski premijer odbio je i Ropove kritike da je sadašnja vlada svojim zakonskim prijedlogom o radioteleviziji izazvala prosvjede međunarodnih novinarskih organizacije koje su Sloveniju zbog toga smjestile uz bok nekim afričkim državama, kad je riječ o medijskim slobodama.

"Zanimljivo je da su prosvjedovali oni koji našu televiziju i radio ne gledaju niti slučaju, a nije bilo prosvjeda naših gledatelja koji znaju da su promjene potrebne", rekao je Janša.

Janša je odbacio kritike zastupnice Slovenske nacionalne stranke (SNS) Barbare Žganjer da je "blefer" koji u javnosti govori da ne želi uvoditi ideološke obrasce u odnosu prema novijoj povijesti, a istodobno ga - kako je ustvrdila zastupnica - ne pozivaju na proslave antifašističkih proslava u inozemstvu. Ona je također zamjerila da vlada želi slovenske domobrane, kao "agresore koji su prisegnuli Hitleru", novim zakonom o ratnim grobljima i žrtvama ratnog nasilja izjednačiti s partizanima.

Janša je izjavio da žali zbog "ideološkog diskursa" koji tim povodom opet dijeli Slovence na pitanjima za koja je mislio da su prevladana.

"Primijenili smo ustavnu odredbu da svi imaju jednaka prava i da nije moguće praviti razlike unutar istih kategorija na osnovi ideologije i politike", rekao je Janša u vezi paketa zakona koji se odnose na "vojnu" problematiku odnosno pitanja iz vremena Drugog svjetskog rata o kojima će parlament uskoro odlučivati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙