FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH zainteresirana za gradnju plinovoda koji bi spojio Slavoniju i Dalmaciju

SARAJEVO, 16. svibnja 2005. (Hina) - Tvrtka "BH Gas" vrlo jezainteresirano za gradnju kraka plinovoda preko Bosne i Hercegovine,koji bi ujedno spojio plinsku mrežu s područja Slavonije s Dalmacijom,izjavio je direktor ove tvrtke Almir Bećarević.
SARAJEVO, 16. svibnja 2005. (Hina) - Tvrtka "BH Gas" vrlo je zainteresirano za gradnju kraka plinovoda preko Bosne i Hercegovine, koji bi ujedno spojio plinsku mrežu s područja Slavonije s Dalmacijom, izjavio je direktor ove tvrtke Almir Bećarević.

Kako u ponedjeljak prenose sarajevske "Jutarnje novine", predstavnici "BH Gasa" o tom su projektu već razgovarali s rukovodstvom Ine, a najavljuje se da će se razgovori krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca kada izaslanstvo hrvatske naftne tvrtke doputuje u BiH.

Bećarević je kazao kako se od "BH Gasa" sada očekuje prezentacija potreba za plinom do 2010. godine, što će poslovodstvo Ine razmotiri i nakon toga donijeti odgovarajuće odluke.

Prioritet za BiH u ovom trenutku bi bila gradnja dionice plinovoda od Bosanskog Broda do Zenice. Takav bi projekt, drži Bećarević, stajao između 30 i 40 milijuna eura.

BiH u ovom trenutku nema mogućnosti sama financirati gradnju ovog plinovoda, no projekt bi bilo moguće realizirati kroz suradnju sa hrvatskom tvrtkom Plinacro.

Ovaj krak plinovoda za početak bi služio kao alternativa već postojećem magistralnom plinovodu kojim se BiH opskrbljuje iz Rusije, a na ovaj način bi preko Hrvatske plin mogao biti dobavljan i iz drugih izvora.

Opskrba BiH plinom iz Rusije stalno je pod znakom pitanja zbog ratnog duga od 104 milijuna dolara koji BiH ni do danas nije izmirila.

Budućnost novog plinovda u BiH Bećarević, međutim, vidi kroz njegovo produljenje do Dalmacije.

BiH bi na taj način postala transportna zemlja, što je, kako procjenjuju u "BH Gasu", najisplatnija djelatnost.

Projekt gradnje plinovoda Bosanski Brod-Zenica bio je pripremljen još prije rata, no ponovo je aktualiziran tek sada nakon što je postalo izvjesno da će Hrvatska do kraja ove godine spojiti plinovodom Kutinu i Slavonski Brod.

U "BH Gasu" drže kako bi valjalo iskoristiti priliku koja će se pružiti gradnjom koridora V.c. te zajedno s cestom izgraditi i plinovod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙