FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plinsko polje Marica i službeno će se pustiti u rad

ZAGREB, 9. svibnja 2005. (Hina) - Plinsko polje Marica, drugozajedničko hrvatsko-talijansko plinsko polje u Sjevernom Jadranu,sutra, 10. svibnja, bit će i službeno pušteno u rad.
ZAGREB, 9. svibnja 2005. (Hina) - Plinsko polje Marica, drugo zajedničko hrvatsko-talijansko plinsko polje u Sjevernom Jadranu, sutra, 10. svibnja, bit će i službeno pušteno u rad.

Kako je najavljeno, polje Marica svečano će u rad pustiti premijer Ivo Sanader, koji će sa suradnicima i čelnicima Ine, Ininog strateškog partnera MOL-a i predstavnicima talijanskog ENI-ja, obići sjevernojadranska proizvodna polja i posjetiti platformu Ivana A.

Polje Marica u funkcionalnoj ispitnoj proizvodnji je od studenog prošle godine, a godišnja mu je proizvodnja oko 150 milijuna prostornih metara prirodnog plina.

Iz prvog zajedničko hrvatsko-talijanskog plinskog polja u sjevernom Jadranu, Ivana, godišnje se dobiva oko 350 milijuna prostornih metara plina.

Nakon Marice, do kraja ove godine trebala bi početi proizvodnja iz još dvaju novih plinskih polja na sjevernom Jadranu, Ike i Ide, iz kojih će INA godišnje dobivati oko 500 milijuna prostornih metara plina.

Hrvatska naftna kompanija INA i njen talijanski partner ENI (bivši Agip) na projektu plinskih polja sjevernog Jadrana surađuju od 1996. godine.

Radi se ustvari o dva bloka - Sjeverni Jadran i istraživačkom bloku Aiza Laura.

Na području bloka Sjeverni Jadran otkrivena su plinska polja Ivana, Ika, Ida i Ananamaria, ukupno pridobivih zaliha 16,6 milijardi prostornih metara.

Na drugom ugovorenom bloku Aiza-Laura otkrivena su dva plinska polja, Marica i Katarina, ukupno pridobivih zaliha 4,2 milijarde kubika.

Prema procjenama, najveća dnevna proizvodnja s oba ugovorna područja bit će u razdoblju 2005.-2007. kada se može računati na 4,5 do 4,7 milijuna kubika dnevno, ili 1,7 milijardi prostornih metara godišnje. Od toga bi, Inin udjel bio oko milijardu kubika na godinu.

Ulaganja u polje Marica iznose oko 60 milijuna dolara, dok je ukupna vrijednost investicija u plinska polja sjevernog Jadrana oko 350 milijuna dolara.

Hrvatski dio plina se trenutno transportira preko Italije i Slovenije, a projektom Mala Gea predviđeno je njegovo spajanje na hrvatski plinski sustav.

Projekt, naime, predviđa izgradnju podmorskog plinovoda od platforme Ivana do hrvatske obale, te izgradnju magistralnog plinovoda Pula-Karlovac.

Plinovod od platforme do obale, prema najavama, bit će izgrađen do kraja ove godine, no, zbog problema, najprije s trasom plinovoda kroz Primorsko-goransku županiju, te problema lokacije za terminala na kojemu bi se povezao plinovod iz mora na kopno, kasni realizacija plinovoda Pula-Karlovac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙