FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INA: problem nije skladište nego plinovod

ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Za opskrbu tržišta prirodnim plinomnije problem u nedostatku skladišnog prostora nego u kašnjenjuizgradnje spojnog plinovoda na dionici Istra - Karlovac, istaknuli sudanas iz Ine reagirajući na izjave Darka Karačića, direktoraPlinacro-a, kojima je jučer odgovorio na kritike upućene Plinacro-uzbog kašnjenja izgradnje tog plinovoda.
ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Za opskrbu tržišta prirodnim plinom nije problem u nedostatku skladišnog prostora nego u kašnjenju izgradnje spojnog plinovoda na dionici Istra - Karlovac, istaknuli su danas iz Ine reagirajući na izjave Darka Karačića, direktora Plinacro-a, kojima je jučer odgovorio na kritike upućene Plinacro-u zbog kašnjenja izgradnje tog plinovoda.

Ina je u današnjem priopćenju odbacila navode Karačića, prenesene u pojednim medijima, kako kašnjenje izgradnje plinovoda Pula - Karlovac ne predstavlja glavni problem opskrbe hrvatskog tržišta prirodnim plinom nego je problem u uravnoteženju tržišnih potreba za razdoblje 2005. do 2007., a za što je nužno izgraditi novo skladište prirodnog plina.

Te izjave u Ini drže "nedopustivim pokušajem pronalaženja opravdanja za neobavljeni dio posla iz nadležnosti Plinacro-a".

Navodeći da "nije korektno tvrditi da opskrba ne ovisi o ovom plinovodu nego o novom skladištu", u priopćenju se napominje da Ina, "nema čime napuniti ni postojeće skladište (Okoli), a jedan od razloga je i kašnjenje plinovoda".

Pritom navode da je za probleme u opskrbi tržišta prirodnim plinom nekoliko razloga. Jedan je kašnjenje spojnog plinovoda na dionici Istra - Karlovac, zbog čega nedostaje oko 150 milijuna kubičnih metara plina, u ljetnoj sezoni punjenja podzemnog skladišta plina u Okolima. Punjenje je trebalo početi u travnju 2005.

Drugi razlog je, kako navode, u najavi ruskog isporučitelja o smanjenoj isporuci tijekom ljetne sezone. Riječ je, također o 140 do 150 milijuna prostornih metara plina, što će se djelomično nadoknaditi interventnim uvozom otprilike oko 130 milijuna kubika.

No, i uz interventni uvoz, kažu u Ini, nedostajat će oko 180 milijuna kubičnih metara za punjenje podzemnog skladišta.

Tvrtka Plinacro, koja je 2002. izdvojena iz sastava Ine, u stopostotnom je državnom vlasništvu.

(Hina) xpp/xdb yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙