FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijer Sanader pustio u rad plinsko polje Marica

nadzor nad izgradnjom magistralnogplinovoda Pula-Karlovac.
Pula, 10. svibnja 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader u utorak je i službeno u rad pustio plinsko polje Marica u sjevernom Jadranu, te najavio da će osobno preuzeti nadzor nad izgradnjom magistralnog plinovoda Pula-Karlovac.

"Mislim da je riječ o projektu od državnog interesa i stavljam ga u razinu prioriteta kao što je izgradnja autoceste", izjavio je premijer na platformi Ivana A u sjevernom Jadranu s koje je u rad i službeno pustio polje Marica.

Premijer je pritom istaknuo da nije zadovoljan radom vodstva Plinacro-a, ali i da ima problema na terenu, da je bilo prijepora u općinama i gradovima oko trase plinovoda.

Sanader je najavio da će se vrlo brzo krenuti u dinamičnu realizaciju izgradnje magistralnog plinovoda, da će se za tjedan, dva održat sjednica Povjerenstva za plinifikaciju, a najavljuje i jačanje aktivnosti na plinifikaciji cijele Hrvatske, kako jadranskog dijela, tako i Slavonije i Baranje.

Napominjući kako u ovom trenutku nema potpune informacije može li se plinovod Pula-Karlovac završiti do kraja ove godine, istaknuo je kako je sigurno da će biti završen do konca 2006.

Premijer je za današnjeg posjeta plinskim poljima u sjevernom Jadranu i platformi Ivana A u službeni rad pustio plinsko polje Marica, čija će godišnja proizvodnja biti oko 200 milijuna prostornih metara.

Ukupna investicija Ine i njenog talijanskog partnera ENI-ja (ranije Agip) u projekt sjevernog Jadrana je oko 640 milijuna dolara, od čega Ina sudjeluje sa oko 320 milijuna dolara.

Danas smo u fazi investiranja gotovo pola milijuna dolara dnevno, kazao je predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević.

INA i ENI na projektu sjevernog Jadrana surađuju od 1996. godine, putem zajedničke tvrtke INAgip, a zalihe na poljima sjevernog Jadrana procjenjuju se na 20 milijardi prostornih metara plina.

Polje Marica drugo je proizvodno polje na sjevernom Jadranu, a prvo je Ivana s koje je od 1999. do sada proizvedeno oko 3,4 milijarde prostornih metara plina.

Proizvodnja bi do kraja ove godine trebala početi s polja Ika i Ida, iduće godine i s polja Katarina, potom i Annamaria.

Krajem ove godine s plinskih polja sjevernog Jadrana moglo bi se proizvoditi 1,5 milijardi kubika plina, a kao i ulaganje i proizvodnju dijele INA i ENI.

Kako plinska polja sjevernog Jadrana još nisu plinovodom spojena s hrvatskim kopnom, i Inin dio plina s tih polja se trenutno transportira na talijansku stranu Jadrana, te plinovodom kroz Italiju i Sloveniju do Hrvatske.

Predstavnici Ine i njihovog strateškog partnera MOL-a uručili su premijeru Sanaderu svoje kartice za kupovinu goriva (sa iznosima od po 500 kuna), za koje je premijer rekao da će ih odmah dati hrvatskim braniteljima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙