FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GONG: lokalni izbori provedeni sukladno izbornim propisima

ZAGREB, 16. svibnja 2005. (Hina) - Nevladina udruga GONG priopćila jedanas da su lokalni izbori provedeni sukladno izbornim propisima, iakoje mjestimice bilo problema oko poštivanja izborne procedure u radubiračkih odbora, a neke se političke stranke i nezavisne liste nisupridržavale zakonskih propisa o izbornoj šutnji.
ZAGREB, 16. svibnja 2005. (Hina) - Nevladina udruga GONG priopćila je danas da su lokalni izbori provedeni sukladno izbornim propisima, iako je mjestimice bilo problema oko poštivanja izborne procedure u radu biračkih odbora, a neke se političke stranke i nezavisne liste nisu pridržavale zakonskih propisa o izbornoj šutnji.

U prijevremenom izvještaju o provedenim izborima za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave GONG ocjenjuje da je profesionalnost i educiranost biračkih odbora, uz iznimke, varirala od zadovoljavajućeg do vrlo dobrog.

Kao slučajeve kršenja izbornog procesa u GONG-u navode da birački odbori na pet mjesta nisu miješanjem i okretanjem glasačkih listića osigurali tajnost serijskog broja, a na dva biračka mjesta odbori nisu izvjesili plakate s imenima kandidata.

Upozoravaju i da su na tri biračka mjesta članovi biračkih odbora izdavali glasačke listiće bez provjere identiteta birača, a na pet birališta nije osigurana tajnost glasovanja.

Po jedan član biračkog odbora na dva birališta bili su i kandidati na listama, birački odbor na jednom biračkom mjestu bio je u nepotpunom sastavu (bez predsjednika i zamjenika), a kraj tog biračkog mjesta nije bio uklonjen promidžbeni materijal, kažu u GONG-u.

Dodaju da na jednom biralištu odbor nije zaprimio vosak i konopac pa biračke kutije nisu bile zapečaćene već zalijepljene, da kutije nisu bile zapečaćene na još dva biračka mjesta, te da je na jednom biralištu član biračkog odbora pomagao biračima pri zaokruživanju.

Na jednom je biralištu član biračkog odbora nosio značku IDS-a, a na jednom mjestu u Zagrebu birački je odbor koristio olovke sa znakom HDZ-a.

U GONG-u upozoravaju i da je na jednom biralištu birački odbor odbio potpisati primjedbu promatrača na rad biračkog odbora, a da je birački odbor u Starim Jankovcima pustio stranačkog promatrača na biračko mjesta nakon 19 sati, koji je potom zaokružio četiri listića.

Navode i da su na dva birališta u Osječko-baranjskoj, jednom u Brodsko-posavskoj, dva u Ličko-senjskoj, te po jednom u Istarskoj županiji i Zagrebu veliki broj stranačkih promatrača ujedno bili i kandidati na listama.

Ipak, u GONG-u ističu da je većina nepravilnosti uklonjena nakon upozorenja njihovih promatrača ili u suradnji s nadležnim izbornim povjerenstvima.

Tijekom izbornog dana GONG je zaprimio više od 200 poziva građana i promatrača oko nedoumica ili kršenja izborne procedure, uglavnom zbog kršenja izborne šutnje i neznatne razlike u bojama glasačkih listića.

Tek manji broj dojava upućivao je na ozbiljna kršenja izborne procedure, primjerice dvije su biračice već bile zaokružene na popisu birača pa nisu mogle glasovati, nekoliko biračkih odbora odbijalo je otići u posjet bolesnima, a načelnici dviju općina razvozili su biračke odbore u kućne posjete (jedan načelnik je na biračkom mjestu pregledavao popis birača, a drugi je agitirao).

Zaprimljeno je i nekoliko poziva o mrtvim osobama u popisima birača, kažu u GONG-u.

No, ocjenjuju da je atmosfera na biračkim mjestima bila tolerantna i demokratska, čemu je pridonijela uglavnom korektna organizacija izbora Državnog i ostalih izbornih povjerenstava.

S obzirom na brojne nepreciznosti i pravne praznine, GONG preporučuje da se usvoji jedinstveni izborni zakon koji bi propisivao provedbu svih izbora, da se Državno izborno povjerenstvo ustroji kao stalno tijelo, te da se usvoje pravila koja će regulirati financiranje svih vrsta izbornih kampanja.

GONG stoga poziva Hrvatski sabor, ministarstva i ostale državne institucije da pokrenu cjelokupnu reformu izbornog zakonodavstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙