FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GONG: glasovanje protječe u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi

ZAGREB, 15. svibnja 2005. (Hina) - Promatrači GONG-a izvijestili su daje na biračkim mjestima u Hrvatskoj do 16 sati glasovanje protjecalo utolerantnoj i demokratskoj atmosferi uz mjestimična kršenja izbornešutnje.
ZAGREB, 15. svibnja 2005. (Hina) - Promatrači GONG-a izvijestili su da je na biračkim mjestima u Hrvatskoj do 16 sati glasovanje protjecalo u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi uz mjestimična kršenja izborne šutnje.

Tijek izbora na biračkim mjestima širom Hrvatske prati oko tisuću GONG-ovih promatrača, te 105 mobilnih promatračkih ekipa koje obilaze biračka mjesta na području svih županija. Do 16 sati promatrači GONGA obišli su ukupno 1021 biračko mjesto na kojima su zabilježili manji broj kriznih situacija i kršenja izborne procedure.

Tako manji broj biračkih odbora nije miješanjem i okretanjem listića osigurao tajnost serijskog broja listića, na nekoliko biračkih mjesta članovi biračkih odbora izdavali su glasačke listiće bez provjere identiteta birača, a zabilježeno je i nepoštivanje tajnosti glasovanja. GONG je zabilježio i da su pojedini članovi biračkog odbora ujedno i kandidati na listama. Na nekim biračkim mjestima izborna se procedura kršila i neuklanjanjem promidžbenog materijala s biračkg mjesta ili pak isticanjem stranačkih obilježja članova biračkog odbora.

Na nekim izbornim mjestima biračke kutije nisu bile zapečaćene ili su umjesto toga bile zalijepljene, stoji u priopćenju GONG-a.

GONG ističe da je većina zatečenih nepravilnosti uklonjena nakon što su na njih upozoreni birački odbori.

Tijekom jučerašnjeg dana GONG je zabilježio brojne pozive građana o kršenju predizborne šutnje, najčešće dijeljenjem promidžbenih materijala, a nekoliko je takvih poziva zabilježeno i tijekom današnjeg dana.

Izborna šutnja kršila se lijepljenjem stranačkih plakata i trganjem plakata drugih stranaka, zatim dijeljenjem letaka i brošura po poštanskim sandučićima ili trgovinama s otvorenim pozivom građanima da glasuju za pojedinu stranku.

Građani su prijavili i telefonske pozive aktivista koji su ih nagovarali da glasuju za određenu stranku.

Do 16 sati GONG je zaprimio preko 150 upita i dojava građana. Građani su se uglavnom žalili na kršenje izborne šutnje te se raspitivali o načinu glasovanja invalida i starih i nemoćnih osoba, o lokacijama biračkih mjesta te telefonskim brojevima izbornih povjerenstava i ureda za opću upravu.

Zaprimljeno je nekoliko poziva o mrtvim osobama u popisima birača.

Jedna biračica s biračkog mjesta 34 u Šibeniku javila je da je već bila zaokružena na popisu birača te nije mogla glasovati.

Stranački promatrači prijavili su da birački odbori na biračkim mjestima 351 i 581 u Zagrebu odbijaju otići u posjet bolesnima. Veliki broj građana žali se biračkim odborima i promatračima GONG-a o neznatnoj razlici u boji glasačkih listića što uzrokuje zbunjenost birača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙