FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GONG: izbori prošli s manje nepravilnosti nego 2001.

ZAGREB, 15. svibnja 2005. (Hina) - Udruga GONG večeras je ocijenila daje na lokalnim izborima bilo manje nepravilnosti nego prije četirigodine te da je sve proteklo u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi uzmjestimična kršenja izborne šutnje.
ZAGREB, 15. svibnja 2005. (Hina) - Udruga GONG večeras je ocijenila da je na lokalnim izborima bilo manje nepravilnosti nego prije četiri godine te da je sve proteklo u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi uz mjestimična kršenja izborne šutnje.

"Izbori su prošli uz manje nepravilnosti nego oni 2001., birački odbori bili su bolje educirani i kvalitetnije su obavili svoj posao", izjavila je Hini glasnogovornica GONG-a Sandra Pernar.

Dodala je kako je GONG posebno iznenađen brojem dojava o kršenju izborne šutnje, s obzirom da su takvi prekršaji od ovih izbora po prvi puta sankcionirani.

Fizička osoba za kršenje izborne šutnje može biti kažnjena s tri tisuće kuna, a pravna i do pola milijuna kuna.

Osim na dojavama građana, kojih je bilo više od 200, GONG je svoja opažanja o ovim izborima temeljio i na izvještajima svojih promatrača i mobilnih ekipa.

Promatrači su do 20 sati dojavili manji broj "kriznih situacija", odnosno kršenja izborne procedure, a većina nepravilnosti je, kako ističu, uklonjena nakon upozorenja promatrača ili u suradnji GONG-a s nadležnim izbornim povjerenstvima,

Osim na kršenje izborne šutnje, nekoliko je građana GONG izvijestilo o mrtvim osobama u popisima birača.

Konačno izvješće izbornom procesu GONG je najavio nakon objave konačnih rezultata. U posljednjem večerašnjem izvješću GONG je detaljno naveo sve prijavljene slučajeve kršenja izbornog procesa i izborne šutnje, no oni se znatno ne razlikuju od izvješća objavljenih prije zatvaranja birališta.

Predstavnici GONG-a večeras nisu željeli komentirati odaziv građana na izbore, koji je među najslabijima od prvih demokratskih izbora 1990., ističući da je odziv rezultat kampanja u predizbornom razdoblju.

Tijek izbora na biračkim mjestima širom Hrvatske pratilo je oko tisuću GONG-ovih promatrača, te 105 mobilnih promatračkih ekipa koja su obišla oko 1500 biračkih mjesta na području svih županija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙