FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bozanić: Mesićeva izjava doziva u sjećanje komunističku ideologiju

ZAGREB, 15. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatske biskupskekonferencije kardinal Josip Bozanić ocijenio je danas da izjavapredsjednika Stjepana Mesića kako je "neubičajeno" to što je premijerIvo Sanader hrvatske biskupe izvijestio o pregovorima s Europskomunijom "doziva u sjećanje komunističku ideologiju".
ZAGREB, 15. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije kardinal Josip Bozanić ocijenio je danas da izjava predsjednika Stjepana Mesića kako je "neubičajeno" to što je premijer Ivo Sanader hrvatske biskupe izvijestio o pregovorima s Europskom unijom "doziva u sjećanje komunističku ideologiju".

"Nažalost, takvo Predsjednikovo shvaćanje uloge Crkve doziva nam u sjećanje komunističku ideologiju. Stoga je potrebno na mnogim stranama još puno napora i nastojanja kako bismo se u našoj javnosti oslobodili lošega nasljedstva iz prošloga doba", rekao je za Hinu zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

Budući da je Hrvatska biskupska konferencija na zadnjem zasjedanju imala posebnu točku dnevnog reda o ulozi i zadacima Crkve u procesima približavanja Hrvatske Europskoj uniji, biskupi su smatrali korisnim o toj temi, te o pitanjima vezanim uz nju u našem društvu, razgovarati s predsjednikom Vlade, dakako, strogo poštujući autonomiju svake strane, objasnio je kardinal.

Rekao je kako ih je iznenadila takva reakcija predsjednika Mesića, "u kojoj se očituje nepoznavanje suvremenih demokratskih procesa na europskom kontinentu".

"Predsjednik takvim stavom u prvome redu proturječi sam sebi jer se i on kao predsjednik države na vlastitu inicijativu više puta susreo s članovima Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije", kazao je predsjednik HBK i prvi potpredsjednik Vijeća Europskih biskupskih konferencija Josip Bozanić..

Dodao je kako je takav njegov stav i u suprotnosti s ustavnim Ugovorom Europske unije koji izričito u članku 52. potiče institucionalni dijalog EU-a s crkvama i drugim vjerskim zajednicama te u Crkvi prepoznaje poziciju partnera u dijalogu u službi općeg dobra građana".

Predsjednik Republike Stjepan Mesić jučer je "neuobičajenim" ocijenio prekjučerašnji istup premijera Ive Sanadera pred Hrvatskom biskupskom konferencijom (HBK), koja ga je pozvala da biskupe izvijesti o stanju pregovora s Europskom unijom. "To nije uobičajeno. Može se sa svima razgovarati, pa tako i s predstavnicima Crkve, ali ja bih predložio da se Crkva bavi svojim problemima", odgovorio je predsjednik Mesić na pitanje novinara na proslavi 21. rođendana zagrebačkog Radija 101. Mesić je također je rekao da politika ne treba biti primarna zadaća Crkve. "Ja se nikada ne bavim crkvenim problemima iako sam vjernik", rekao je Mesić, dodajući da će zbog takve izjave sigurno dobiti niz osuda u javnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙