FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić izrazio žaljenje zbog nedoumica koje je izazvao izjavom o Maslenici

ZAGREB, 28. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićizrazio je danas žaljenje zbog "nedoumica" koje je izazvao svojomizjavom o gubicima hrvatskih snaga u operaciji Maslenica, čime je"možda stvoren dojam" kako je "podcijenio žrtve hrvatskihbranitelja".
ZAGREB, 28. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić izrazio je danas žaljenje zbog "nedoumica" koje je izazvao svojom izjavom o gubicima hrvatskih snaga u operaciji Maslenica, čime je "možda stvoren dojam" kako je "podcijenio žrtve hrvatskih branitelja".

Predsjednik Mesić u današnjem je priopćenju pojasnio da je u proljeće 1993. pozvan na razgovor kod predsjednika Tuđmana, gdje mu je tijekom sastanka, među ostalim, rekao kako je u Split putovao trajektom iz Rijeke radi neprijateljskih napada na Maslenici.

"Tada mi je predsjednik Tuđman rekao da smo na Maslenici imali velike gubitke te je spomenuo brojku od 185 branitelja. On je vjerojatno mislio na cijelo zadarsko zaleđe, dok sam ja mislio na Maslenicu", pojasnio je Mesić.

Predsjednik je podsjetio da je danas Vladin Ured za odnose s javnošću utvrdio da je u akciji "Maslenica" poginulo 112 branitelja, čime je, kako stoji, definitivno opovrgnuta službena brojka kojom se do sada operiralo, a koja je govorila o 22 poginula.

"Još jednom želim izraziti žaljenje zbog nedoumica koje sam izazvao svojom izjavom i želim naglasiti kako je svaka ova žrtva ugrađena u temelje hrvatske države i za mene je sveta", priopćio je predsjednik Mesić.

Vladin Ured za odnose s javnošću izvijestio je danas da je u vojno-redarstvenoj akciji "Maslenica" od 22. siječnja 1993. kada je počela, pa do 31. ožujka 1993. kada su se crte bojišnice stabilizirale, poginulo 112 hrvatskih branitelja. Dodaje se da je tijekom čitave 1993. u borbenim djelovanjima na zadarskom području smrtno stradalo 208 hrvatskih branitelja.

Predsjednik Mesić 25. travnja je u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom na kavu" izjavio da je u toj akciji "poginulo 185 hrvatskih branitelja, da je loše pripremljena i da nas nije pomakla niti za milimetar", a tu su izjavu oštro osudile braniteljske udruge i od Mesića zatražile ispriku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙