FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HVIDR-a traži Mesićevu ispriku zbog izjava o akciji Maslenica

ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - Udruga hrvatskih ratnih vojnihinvalida Domovinskog rata (HVIDR-a) najoštrije je danas osudila izjavupredsjednika Stjepana Mesića o akciji Maslenica, koja je, drže, "neodgovorna, provokativna i neistinita" i od Mesića zatražilaispriku, a od državnih institucija i političara da izjavu osude.
ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) najoštrije je danas osudila izjavu predsjednika Stjepana Mesića o akciji Maslenica, koja je, drže, "neodgovorna, provokativna i neistinita" i od Mesića zatražila ispriku, a od državnih institucija i političara da izjavu osude.

"Ne možemo dopustiti iskrivljavanje povijesnih činjenica i omalovažavanje akcije Maslenica, koja je omogućila oslobađanje okupiranih teritorija, prometnu povezanost sjevera i juga Hrvatske i povratak prognanika svojim kućama", navodi HVIDR-a u priopćenju.

Nedopustivim smatraju da se generali Bobetko i Gotovina prozivaju kao odgovorni za smrt 185 branitelja iz razloga lošeg planiranja akcije i sa stajalištem da je poslužila u predizborne svrhe. Poznato je da su sve akcije imale jedan cilj - slobodu hrvatskog naroda i stvaranje hrvatske države, navodi HVIDR-a.

"Nije jasno da li je Mesić zaboravio povjesne činjenice ili ih je odlučio krivotvoriti. Što to govori o čovjeku koji je u to vrijeme bio predsjednik Hrvatskog sabora, a sada govori o nekakvoj manipulaciji akcije koja je pripremljena u predizborne svrhe. Pitamo se tko stoji iza ovakvih izjava predsjednika države? Oni koji na to imaju najmanje prava, jer je upitno njihovo djelovanje tada kao i danas. Ovakve izjave proizvod su ostavljenih i nesposobnih generala JNA, tada nesposobnih u HV, a danas savjetnika Predsjednika čijim zaslugama generali proizašli iz Domovinskog rata završavaju na stratištu zvanom Den Haag, dok su se oni istovremeno oslobodili krivnje davanjem iskaza haškim istražiteljima, ističe se u priopćenju.

Tražimo ispriku predsjednika Mesića zbog uvrede svih hrvatskih branitelja i osudu navedene izjave od svih državnih institucija kao i svih sudionika političkog života u Hrvatskoj, stoji u priopćenju HVIDR-e kojeg je potpisao predsjednik udruge Josip Đakić.

I Zajednica udruga HVIDR-a Grada Zagreba najoštrije je osudila "neumjesne i potpuno neutemeljene Mesićeve ocjene o značaju akcije "Maslenica".

"Mesić nažalost nema odgovarajuće vojno znanje da bismo mu objasnili ni svrhu, a kamo li složenost jedne blistave vojne operacije. To bi mu jednostavnije objasnili stanovnici Ravnih Kotara koji su se, nakon dvije i pol godine progonstva, zahvaljujući upravo akciji Maslenica mogli konačno vratiti svojim kućama u Posedarje, Novigrad, Rovanjsku, Maslenicu, Paljuv, Podgradinu, Islam Grčki i Latinski, Poličnik, Murvicu. U sam grad Zadar vratilo se nedugo nakon akcije gotovo deset tisuća Zadrana. To je ipak nešto više od milimetra, gospodine Mesiću, poručuju iz zagrebačke HVIDR-e.

S druge strane, još važniji povijesni značaj akcije Maslenica je teritorijalna i prometna povezanost, stoji uz ostalo u priopćenju koje su potpisali u ime UHDDR Grada Zagreba i zagrebačke županije Mladen Rogić, predsjednik Zajednice Udruga HVIDR-e Grada Zagreba Ivan Pandža, tajnik Društva domovinskog ponosa i časti Viribus Unitis brigadir Zdravko Vladanović, u ime Nezavisnih dragovoljaca hrvatskih Slavica Hruškar, te predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a Zagreb Ivan Friščić.

Hrvatska vojska 22. siječnja 1993. poduzela je i provela vojno redarstvenu akciju Maslenica kojom je oslobodila znatan dio zaposjednutog sjevernodalmatinskog područja i u sklopu njega tri ključne strateške infrastrukturne pozicije - Novsko ždrilo, zračnu luku Zemunik i branu Peruča.

Prema izjavama tadašnjih sudionika i zapovjednika akcije objavljenih u medijima, u prva četiri dana akcije poginulo je 17 hrvatskih branitelja, ali je kasnije taj broj povećao u obrani dosegnutih crta, pa se spominjao broj od 57. Među tim poginulim braniteljima su i 35 pripadnika III. gardijske brigade "Kuna" čija su imena upisana na spomen obilježju u Kašiću. Oni su poginuli u samoj akciji ili braneći oslobođeno područje.

U Ministarstvu obrane danas se nije mogao dobiti podatak koliko je branitelja poginulo u toj akciji.

Predsjednik Mesić izjavio je nedavno da je general Ante Gotovina zajedno s pokojnim generalom Jankom Bobetkom, odgovoran za pogibiju 185 hrvatskih branitelja u akciji Maslenica, koja je, ustvrdio je, "bila nepripremljena, nije nas pomaknula ni za milimetar, a izvedena je u izborne svrhe".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙