FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za nedjelju, 15. svibnja

ZAGREB, 15. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zanedjelju, 15. svibnja
ZAGREB, 15. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za nedjelju, 15. svibnja

BEOGRAD - Na Ravnoj gori, "kolijevci" četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića, prvi put u organizaciji države, održat će se tradicionalni skup simpatizera i članova Srpskog pokreta obnove (SPO), kojim će biti obilježena 60. obljetnica pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, uz - kako je najavljeno - "podsjećanje na doprinos četničkog pokreta toj borbi". Vuk Drašković, predsjednik SPO-a prvi put će skupu na Ravnoj gori sudjelovati u funkciji ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore, a ne samo stranačkog čelnika. Prvi put također organizaciju skupa ne vodi stranka, već Organizacijski odbor Vlade Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova ustanovljen u sklopu Ministarstva kulture, kojem je na čelu također dugogodišnji član SPO-a, aktualni ministar kulture Dragan Kojadinović. Sabori na Ravnoj gori, u jednom dijelu javnosti nazivani i "četničkim Woodstockom", održavaju se od 1991. godine, nakon što je 1990. godine prvi pokušaj okupljanja spriječila policija. Spomenik Draži Mihailoviću na Ravnoj gori postavljen je 1992. godine, potom je podignuta i crkva, kao i Spomen-dom u kojem će biti muzejski postav i biblioteka.

BEČ - Pedesetu obljetnicu potpisivanja Državnog ugovora Austrija obilježava mnogobrojnim skupovima, svečanostima, simpozijima, izložbama, koncertima i drugim manifestacijama. Središnja svečanost održat će se u nedjelju u dvorcu Gornji Belvedere u Beču, gdje je 15. svibnja 1955. potpisan Državni ugovor kojim je Austrija stekla potpuni suverenitet i slobodu od, kako su ih nazivali, "četiri generala u jeepu", američkoga, britanskog, francuskog i ruskog, koji su upravljali zemljom podijeljenom nakon Drugoga svjetskog rata u četiri zone. Državni ugovor potpisali su tadašnji ministri vanjskih poslova SAD-a, Francuske, Velike Britanije, SSSR-a i Austrije. Državni ugovor se sastoji od preambule i 38 članaka a njime se Austrija obvezala na politiku neutralnosti. Članak 7 odnosi se na poštivanje prava slovenske i hrvatske manjine u Austriji. Na svečanosti u Mramornoj dvorani dvorca Belvederea u nedjelju okupit će se austrijski politički vrh i njihovi gosti iz država potpisnica ugovora - ministri vanjskih poslova Francuske Michel Barnier, Rusije Sergej Lavrov, britanski ministar za europska pitanja Douglas Alexander i iz Sjedinjenih Američkih Država, bivši senator Rudy Boschwitz.

ADIS ABEBA - Parlamentarni izbori u Etiopiji, treći nakon 1991. godine. Pravo glasa ima 26 milijuna Etiopljana. Na izborima sudjeluje 15 stranaka koje će se svojim kandidatima natjecati za 548 zastupničkih mjesta. Najveći favorit je Revolucionarna demokratska fronta etiopskog naroda (EPRDF) koju vodi aktualni premijer Meles Zenawi.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Duška Gerić Koren

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Večer: Domagoj Janković

Tel. 385 1 4808 645

Fax.385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙