FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 14. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 14. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Pobuna u Andijanu u Uzbekistanu završila je krvavim sukobom sa snagama reda predsjednika Islama Karimova, no, dok aktivisti za ljudska prava tvrde da je živote izgubilo više stotina ljudi službene brojke i dalje govore o devet poginulih i 34 ozlijeđenih, prenose svjetske agencije. Svjedoci sukoba snaga reda i prosvjednika tvrde da je poginulo između 200 i 400 ljudi. Iz grada su u subotu ujutro otišli strani novinari nakon što su ih snage sigurnosti nakratko privele i upozorile ih da se izlažu opasnosti, javio je Reuters. Ruski tisak bilježi da je pobuna u Andijanu najozbiljnije upozorenje režimu Islama Karimova od njegove uspostave prije 15 godina.

PORTOROŽ - Predsjednik hrvatske Vlade i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader sudjelovao je u subotu na 8. kongresu Slovenske demokratske stranke koji počeo u Portorožu, a tijekom jutra neformalno će se sastati i sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, predsjednikom te stranke koja je prošle jeseni pobijedila na parlamentarnim izborima. Obraćajući se sudionicima Kongresa stranke koja je, kako je rekao, sestrinska stranka HDZ-a, Sanader je istaknuo da je Slovenska demokratska stranka na prošlogodišnjim izborima postigla impresivan uspjeh i postala najveća politička snaga u Sloveniji. Predsjednik HDZ-a istaknuo je da je Slovenija već ostvarila dva povijesna cilja: ušla je u EU i NATO, na čemu joj je Sanader čestitao. Dodao je da je to put kojim želi ići i Hrvatska. U izlaganju je istaknuo da je Hrvatska svjesna slovenske potpore i prijateljstva koje pokazuje i sada kad se zauzima za što brži početak pregovora RH s EU.

BANJA LUKA - Banjalučki biskup Franjo Komarica služio je 12. svibnja, u obnovljenoj crkvi Sv. Male Tereze u župi Presnače nadomak Banje Luke, misu zadušnicu u povodu 10. obljetnice okrutnog ubojstva župnika Filipa Lukende i časne sestre-milosrdnice Cecilije Grgić. Dvanaestog svibnja 1995. godine, odmah iza ponoći, postrojbe regularne policije i vojske Republike Srpske iz Banje Luke, zaposjele su sela Presnače i Debeljaci, a svećenika i časnu sestru zatvorili u župni dvor koji su potom zapalili. Nakon toga su minama raznijeli crkvu, koja je deset godina nakon ovog zločina obnovljena.

BEČ - Pedesetu obljetnicu potpisivanja Državnog ugovora Austrija obilježava mnogobrojnim skupovima, svečanostima, simpozijima, izložbama, koncertima i drugim manifestacijama. Središnja svečanost održat će se u nedjelju u dvorcu Gornji Belvedere u Beču, gdje je 15. svibnja 1955. potpisan Državni ugovor kojim je Austrija stekla potpuni suverenitet i slobodu od, kako su ih nazivali, "četiri generala u jeepu". Američki, britanski, francuski i ruski generali su upravljali zemljom podijeljenom nakon Drugoga svjetskog rata u četiri zone. Državni ugovor potpisali su tadašnji ministri vanjskih poslova SAD-a, Francuske, Velike Britanije, SSSR-a i Austrije. Austrijski ministar Leopold Figl je nakon potpisivanja s balkona dvorca Belvederea pred okupljenim narodom uzviknuo: "Austrija je slobodna!", što se drži najznačajnijim događajem u povijesti Druge Republike.

RIM - Papa Benedikt XVI. pohodit će sinagogu u Koelnu tijekom posjeta Njemačkoj za Međunarodni dan mladeži, piše u subotu list Corriere della Sera. Benedikt XVI. bit će drugi Papa u posjetu jednoj sinagogi. Ivan Pavao II. je 1986. posjetio rimsku sinagogu i bio je prvi papa u povjesti koji je pohodio hram Židova. Papa Joseph Ratzinger će pohoditi sinagogu koju su 1938. srušili nacisti u noći razbijanja židovskih trgovina, tzv. kristalnoj noći.

TAIPEI - Stanovnici Tajvana izišli su u subotu na parlamentarne izbore koji su usmjereni na ustavne reforme, među ostalim i na omogućivanje referenduma. Glasači biraju tristo članova narodne skupštine koji će glasovati o reformama kako bi se prepolovio broj zastupnika te izmijenio sadašnji izborni sustav i omogućilo organiziranje referenduma što u ovome trenutku može učiniti samo predsjednik. Predsjednik Chen Shui-bian razmišlja o održavanju referenduma 2006. radi odluke o budućnosti Tajvana i 2008. radi donošenja amandmana na ustav.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙