FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić posjetio brodogradilište "3. maj"

RIJEKA, 3. svibnja 2005.(Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić posjetio jedanas brodogradilište "3. maj" u povodu 100. obljetnice njegovaosnutka te je s predstavnicima Uprave razgovarao o stanju i teškoćamadomaćega brodograditeljstva na svjetskom tržištu, a sadašnjim i bivšimzaposlenicima čestitao obljetnicu.
RIJEKA, 3. svibnja 2005.(Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić posjetio je danas brodogradilište "3. maj" u povodu 100. obljetnice njegova osnutka te je s predstavnicima Uprave razgovarao o stanju i teškoćama domaćega brodograditeljstva na svjetskom tržištu, a sadašnjim i bivšim zaposlenicima čestitao obljetnicu.

Predsjednik Mesić je rekao da bi domaćoj brodogradnji mogla pomoći i hrvatska diplomacija lobiranjem i promicanjem hrvatskog gospodarstva, te da bi pri izboru veleposlanika trebalo razmotriti tko je od kandidata znanjem na tom području učinkovitiji.

Nakon razdoblja kad su najviše trebali raditi za priznanje države, naši bi diplomati trebali promicati hrvatsko gospodarstvo, rekao je Mesić, napomenuvši da i strani diplomati lobiraju za svoje gospodarstvo.

Predsjednik Uprave "3. maja" Gvozden Rukavina rekao je da su zbog nestabilna tržišta gubitci veliki, po izgrađenu brodu i do trećine ugovorene cijene. Naime, dio ugovora o gradnji brodova potpisan je prije nekoliko godina, od kada je vrijednost dolara znatno smanjena, objasnio je. Na svjetskom tržištu bilo je uobičajeno ugovarati gradnju broda u dolarima, što je povećalo troškove i gubitke, a k tomu je i cijena čelika gotovo utrostručena i doseže 800 dolara po toni, rekao je Rukavina.

Da je tržište stabilno, brodogradilište bi moglo do kraja 2006. udvostručiti dobre rezultate ostvarene u prošle dvije godine, rekao je Rukavina. Proizvodnja je u tom razdoblju povećana za 47 posto, produktivnost za 23 posto, troškovi su smanjeni za 28 posto, a vrijeme izgradnje broda na manje od 11 mjeseci.

Brodogradilište "3. maj" pokušava poslove dogovarati u eurima i dogovoriti se s brodovlasnicima da podmire dio troškova na koje utječe tečaj dolara ili promjenjiva cijena čelika. Potpisane ugovore pokušava promijeniti i ugovoriti cijenu gradnje u eurima i neke promjene su već dogovorene, rekao je Rukavina.

Predsjednik Mesić zanimao se i za druge probleme, kao što je nedostatak radne snage, a Rukavina je kazao da je odljev radne snage sada nešto manji nego prijašnjih godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙