FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: 50. obljetnica potpisivanja "Državnog ugovora"

BEČ, , 14. svibnja 2005. (Hina) - Pedesetu obljetnicu potpisivanjaDržavnog ugovora Austrija obilježava mnogobrojnim skupovima,svečanostima, simpozijima, izložbama, koncertima i drugimmanifestacijama.
BEČ, , 14. svibnja 2005. (Hina) - Pedesetu obljetnicu potpisivanja Državnog ugovora Austrija obilježava mnogobrojnim skupovima, svečanostima, simpozijima, izložbama, koncertima i drugim manifestacijama.

Središnja svečanost održat će se u nedjelju u dvorcu Gornji Belvedere u Beču, gdje je 15. svibnja 1955. potpisan Državni ugovor kojim je Austrija stekla potpuni suverenitet i slobodu od, kako su ih nazivali, "četiri generala u jeepu", američkoga, britanskog, francuskog i ruskog, koji su upravljali zemljom podijeljenom nakon Drugoga svjetskog rata u četiri zone.

Državni ugovor potpisali su tadašnji ministri vanjskih poslova SAD-a, Francuske, Velike Britanije, SSSR-a i Austrije.

Austrijski ministar Leopold Figl je nakon potpisivanja s balkona dvorca Belvederea pred okupljenim narodom uzviknuo: "Austrija je slobodna!", što se drži najznačajnijim događajem u povijesti Druge Republike.

To je značilo kraj okupacije savezničkih snaga koje su prema Ugovoru stoji, trebale napustiti Austriju u roku 90 dana.

Državni ugovor se sastoji od preambule i 38 članaka a njime se Austrija obvezala na politiku neutralnosti. Članak 7 odnosi se na poštivanje prava slovenske i hrvatske manjine u Austriji, uz ostalo u selima gdje žive te narodne skupine imaju pravo na dvojezične natpise na topografskim tablicama što do danas nije u potpunosti ostvareno. O tome se ovih dana naveliko raspravlja u Koruškoj, gdje živi slovenska nacionalna manjina.

Velika svečanost u Mramornoj dvorani dvorca Belvederea u nedjelju okupit će se austrijski politički vrh i njihovi gosti iz država potpisnica ugovora ministri vanjskih poslova Francuske Michel Barnier, Ruske Federacije, kao nasljednice SSSR-a, Sergej Viktorovič Lavrov, britanski ministar za europska pitanja Douglas Alexander i iz Sjedinjenih Američkih Država, bivši senator Rudy Boschwitz.

Pred dvorcem u parku predviđen je cjelodnevni bogati kulturni program i nastupit će više od dvjesto umjetnika.

U povodu 50. obljetnice od potpisivanja Državnog ugovora u četvrtak je u Galeriji Gornji Belvedere, otvorena velika izložba "Nova Austrija" koja je dokument proteklog vremena od raspada Austro-Ugarske Monarhije, nastanka Druge Republike, pristupa Austrije Europskoj uniji 1955. do danas.

Austrijska Druga Republika (Prva je nastala nakon propasti Austro-Ugarskog Carstva i nestala pripajanjem, odnosno Anschlussom Hitlerovoj Njemačkoj) stvorena je 1945. godine. nakon završetka II. svjetskog rata ulaskom savezničkih okupacijskih snaga u Beč. Zemljom je sljedećih deset godina upravljalo savezničko povjerenstvo, a suverenitet je Austrijancima vraćen Državnim ugovorom koji se proteklih 50 godina čuva u Državnom arhivu u Moskvi.

U središtu pozornosti izložbe, pokraj mnogobrojnih eksponata, ulja na platnu, skulptura, fotografija i različitih predmeta iz austrijske povijesti je original Državnog ugovora kao i 250 metara dugačka crveno-bijelo-crvena zastava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙