FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 12. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 12. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti

DEN HAAG/ZAGREB - Pred izvanraspravnim vijećem Haškog suda (ICTY) u četvrtak je održana rasprava o predloženom ustupanju suđenja tzv. "vukovarskoj trojki" oficira JNA optuženih za pokolj na Ovčari pravosuđu Hrvatske ili SCG, u kojoj su pored pravnih iznošeni i politički argumenti pa i diskvalifikacije. Dok su predstavnica Tužiteljstva Susan Somers, predstavnik RH prof. Željko Horvatić i članovi vijeća inzistirali na pravnim aspektima ustupanja predmeta, predstavnici SCG i branitelji optuženih iznijeli su niz diskvalifikacija na račun pravosuđa RH uz zaključak da je "pravično suđenje moguće samo pred sudom za ratne zločine u Beogradu".

BEOGRAD - SAD ne vjeruju da u Srbiji trenutačno postoji političko ozračje za nepristrana suđenja za ratne zločine u procesima koje će Haški sud eventualno prepustiti srbijanskom pravosuđu, izjavio je u četvrtak dužnosnik američkog veleposlanstva u Beogradu Roderick Moore. Srbijansko društvo se nije suočilo s opsegom počinjenih zločina, a optužene i dalje tretira kao heroje i domoljube, rekao je Moore na okruglom stolu "Srbija pred izazovima suđenja za ratne zločine". Istraživanja javnosti u Srbiji pokazuju da tek 37 posto građana vjeruje da je u Srebrenici učinjen ratni zločin, a samo 38 posto smatra da Ratko Mladić treba za to odgovarati pred Haškim sudom, a na isti način niječu se zločini poput ubojstva oko 200 ratnih zarobljenika u Vukovaru, ili postojanje masovnih grobnica s tijelima oko 800 ubijenih kosovskih Albanaca, rekao je Moore.

DEN HAAG - Pred Okružnim sudom u Haagu u četvrtak su započela preliminarna ispitivanja svjedoka kako bi se utvrdilo postoje li osnove za suđenje na temelju građanske tužbe koju su protiv Nizozemske podigle dvije obitelji žrtava pokolja u Srebrenici 1995., koju su štitile nizozemske "plave kacige". Ispitivanje treba omogućiti odvjetnicima da ocjene svoje izglede u građanskoj parnici, rekao je novinarima predsjedavajući sudac. Kao prvi svjedok ispitan je časnik Berend Osterveen koji je na pitanje što su nizozemske snage učinile pripremajući se za srpsku ofenzivu na grad rekao je kako takvu mogućnost "nisu ni uzimali u obzir".

SARAJEVO - Tijekom 1998. godine dok je ministar obrane Federacije BiH bio Ante Jelavić, iz RH je kao pomoć Hrvatskom vijeću obrane stiglo oko 230 milijuna ondašnjih njemačkih maraka, ali Jelavić nije utjecao na njihovu raspodjelu, rekao je u četvrtak u nastavku suđenja bivšemu članu Predsjedništva BiH i bivšemu predsjedniku HDZ-a BiH Anti Jelaviću svjedok obrane Marko Štrbac. Štrbac je kao i Jelavićev branitelj odvjetnik Dragan Barbarić u državnom sudu u BiH u Sarajevu ustvrdio da je od 230 milijuna njemačkih maraka pristiglih 1998. g., oko 210 milijuna maraka isplaćeno za plaće pripadnika HVO-a, te za materijalnu naknadu stradalnicima Domovinskog rata i njihovim obiteljima.

TBILISI/MOSKVA - Potaknute potporom koju im je ovoga tjedna izrazio američki predsjednik George W. Bush, gruzijske vlasti zaprijetile su u četvrtak uvođenjem blokade ruskim vojnim bazama koje se nalaze na njihovu teritoriju ne ubrza li Moskva njihovo zatvaranje, na što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio da Rusija gruzijske prijetnje neće promatrati prekriženih ruku. Rusija ima rok do ponedjeljka da iznese "prave i uzajamno prihvatljive" ponude o dugo odgađanom povlačenju postrojbi, rekao je predsjednik gruzijskog parlamenta Nino Burdžanadze, prenosi DPA. Gruzija će inače jednostrano proglasiti da ruske baze nisu operativne počevši od 1. siječnja 2006. godine. Mjere kojima će se to provesti uključuju uskraćivanje viza ruskim vojnicima.

RIGA - Latvijski parlament u četvrtak je usvojio deklaraciju u kojoj osuđuje polustoljetnu sovjetsku vlast u toj zemlji i poziva nekadašnje časnike vojske SSSR-a da se iz Latvije vrate doma, što će vjerojatno izazvati gnjev Moskve. U deklaraciji, usvojenoj sa 70 "za" naspram 23 glasa "protiv", osuđuju se svi odgovorni za zločine počinjene tijekom sovjetske vlasti, koja je prekinuta 1991., kad su baltičke zemlje proglasile neovisnost. "Sovjetski savez okupirao je i anektirao Republiku Latviju, uništio njezin društveni sustav, ubijao, mučio i deportirao stotine tisuća ljudi", kaže se u deklaraciji.

BANJA LUKA - Misija europske policije (EUPM) u BiH priopćila je da nikad nije službeno zaprimila informacije o umiješanosti mudžahedina iz BiH u teroristički napad u Madridu 2004. godine, o čemu je 10. svibnja govorio načelnik policije Republike Srpske (RS) Dragomir Andan tvrdivši da policija raspolaže takvim podacima. U priopćenju objavljenom u četvrtak, EUPM traži od Andana da "odmah proslijedi na istragu vjerodostojne obavještajne podatke vezane uz terorističke aktivnosti u BiH, a ne da ih objavljuje na konferenciji za novinare".

SARAJEVO - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je u četvrtak informaciju da su INA i MOL dali najbolju ponudu za dokapitalizaciju sarajevskog Energopetrola i odlučila započeti dodatne pregovore kao preduvjet konačnog preuzimanja tog poduzeća od strane hrvatsko-mađarskog konzorcija. Ministar energetike, rudarstva i industrije Izet Žigić izjavio je novinarima u Sarajevu nakon sjednice Vlade kako su Ina i MOL dobili najviše bodova na natječaju za dokapitalizaciju Energopetrola, druga po broju bodova bila je ponuda tuzlanskog Euroinženjeringa dok koparski OMV Adriatic Holding svojom ponudom uopće nije odgovorio na zahtjeve postavljene tenderom.

ATENA - Grčki parlament je u četvrtak odbacio prijedlog zakona koji je iznijela oporba o provedbi referenduma o europskom ustavu koji je ratificiran u parlamentu 19. travnja. Prijedlog koji su podnijele tri oporbene stranke ljevice, Pasok (socijalisti), KKE (komunisti) i Syn odbačen je sa 151 glasom konzervativne većine, dok su 123 glasa bila za. Ishod glasovanja nestrpljivo se očekivao, budući da konzervativci premijera Costasa Caramanlisa koji se protive organiziranju referenduma imaju apsolutnu većinu u jednodomnom grčkom parlamentu.

LONDON - Britanski premijer Tony Blair održao je u četvrtak prvu konferenciju za novinare nakon izbora na kojoj je izjavio kako ne očekuje da će Velika Britanija u skoroj budućnosti usvojiti euro, naglasio da je odlučan organizirati referendum o Ustavu Europske unije i najavio borbu protiv odluke Europskog parlamenta da se Velikoj Britaniji oduzme pravo na izuzeće iz europske direktive o radnom vremenu, javljaju agencije. Govoreći o prelasku na euro, Blair je kazao kako gospodarski uvjeti Velikoj Britaniji to u skoroj budućnosti ne dopuštaju.

WASHINGTON - Odbor američkog Senata koji istražuje korupciju u bivšem UN-ovom programu nafta-za-hranu za Irak ustvrdio je u četvrtak da su se dvojica europskih političara okoristila tim programom u zamjenu za potporu režimu Sadama Huseina. Izvješće je ustvrdilo da su bivši francuski ministar unutarnjih poslova Charles Pasqua i britanski parlamentarni zastupnik George Galloway dobili vaučere, prava na kupnju milijuna barela iračke nafte u znak zahvalnosti za njihovo zauzimanje za popuštanje gospodarskih sankcija protiv Iraka. Obojica su zanijekali tvrdnje iz izvješća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙