FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jelčić: Hrvatska književnost nije dovoljno obradila bleiburšku tragediju

ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Povjesničar hrvatske književnostiakademik Dubravko Ječić ocijenio je danas na znanstveno-stručnom skupu"Bleiburška tragedija ili Hrvatski križni put 1945." kako hrvatskaknjiževnost još nije dovoljno obradila teme o stradanju Hrvata ubleiburškoj tragediji.
ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Povjesničar hrvatske književnosti akademik Dubravko Ječić ocijenio je danas na znanstveno-stručnom skupu "Bleiburška tragedija ili Hrvatski križni put 1945." kako hrvatska književnost još nije dovoljno obradila teme o stradanju Hrvata u bleiburškoj tragediji.

Jelčić je u izlaganju "Bleiburg u hrvatskoj književnosti" podsjetio kako su zločini jugokominista 1944. na Daksi kod Dubrovnika i u veljači 1945. na Širokom Brijegu u Hercegovini bili uvod u krvave događaje kojima se htjelo trajno oslabiti biološku snagu hrvatskoga naroda. Te teme uključujući i stradanja nakon poznatih bleiburških događaja javljaju se u izbjegličkoj književnosti odmah prvih godina iza Drugoga svjetskog rata, dodao je.

Tako je još u logoru u Austriji objavljena šapirografirana zbirka pjesma "Bezimeni" kao prvi lirski glas koji drhti i odzvanja bleiburškim vrhovima, napomenuo je, dodavši kako je osim poezije objavljivana i memoarska književnost.

Roman s bleiburškom tematikom "Bit će te kao bogovi" objavio je 1950. književnik Antun Bonifačić, podsjetio je Jelčić dodavši kako je Marijan Nikac 1954. objavio roman "U povorci smrti".

U Domovini je Ivo Dragović napisao 1972. roman "R2" na temu hrvatskoga stradalništva koji je bio zaplijenjen i uništen, a autor je osuđen na zatvorsku kaznu, rekao je Jelčić, dodavši kako je i Milan Mišić desetak godina kasnije napisao roman "Život za slobodu".

Na križnim putovima našlo se i oko pedesetak hrvatskih književnika, podsjetio je, dodavši kako se mnogima kao Gabrijelu Cvitanu, Vinku Kosu, Branku Klariću ni za grob ne zna.

Neke su poput fra Andrije Glavaša i Marijana Matijaševića partizanske vlasti nakon ulaska u Zagreb odvele i za njih se više nikad ništa nije čulo. U izbjeglištvu su završili, uz ine, književnici Enver Mehmedagić, Rajmund Kupareo, Vinko Nikolić i Lucijan Kordić, podsjetio je Jelčić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙