FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 4. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 4. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Sindikalna košarica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane obitelji u travnju iznosili 5.559 kuna, što je za jedan posto manje nego u ožujku. Troškovi za travanj neznatno su smanjeni zbog manjih troškova grijanja i djelomičnog pada cijena sezonskog povrća na tržnicama, tumače u sindikatu. Sindikalna košarica podstanarske obitelji u travnju je iznosila 7.045 kuna i u odnosu na ožujak pala je za 56,22 kune. Kao i prethodnih mjeseci, životni troškovi najviši su u jugozapadnoj Hrvatskoj (5.864 kune), a najniži u Slavoniji i Baranji (5.327 kuna).

ZAGREB - Potpredsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Zdenko Duka izjavio je danas da je međunarodna novinarska iskaznica, koju navodno posjeduje odbjegli general Ante Gotovina, krivotvorena i da ju nije izdala novinarska udruga. "Ta je iskaznica najobičnija krivotvorina i nije ju izdao HND", izjavio je Duka za Hinu. Objasnio je kako u popisu članova HND-a nema imena Christiana Horvata, na koga je, po današnjem pisanju hrvatskih medija, naslovljena međunarodna novinarska iskaznica u posjedu odbjeglog generala. Duka je dodao da je već bilo slučajeva krivotvorenja međunarodnih novinarskih iskaznica te da je primjerice Općinski sud u Samoboru 2001. presudio u jednom takvu slučaju. "Riječ je o kriminalu koji je i sudski sankcioniran. No ne možemo tvrditi da je iskaznicu koju posjeduje Gotovina krivotvorila ista osoba koja je za to kažnjena", kazao je Duka.

ZAGREB - Na Bleiburškom polju u subotu, 14. svibnja, bit će održana komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i obilježena njezina 60. obljetnica u organizaciji Počasnoga bleiburškog voda (PBV), najavio je danas na konferenciji za novinare tajnik PBV-a Bože Vukušić. Na komemoraciji su predviđeni govori pokrovitelja, predsjednika Sabora Vladimira Šeksa, predstavnika Počasnoga bleiburškog voda i organizatora komemoracije Bože Vukušića, te predstavnika hrvatskog naroda iz BiH i drugih. Od 11. do 13. svibnja, u sklopu obilježavanja obljetnice bleiburške tragedije, održat će se i međunarodni znanstveno-stručni skup "Bleiburška tragedija ili hrvatski Križni put 1945. godine".

ZAGREB - Sindikat zaposlenih u Croatia osiguranju traži da se tijekom privatizacije te tvrtke, koja je predviđena za ovu godinu, omogući otkup dionica zaposlenicima po programu radničkog dioničarstva (ESOP), a ostatak dodijeli Fondu umirovljenika i mirovinskim fondovima te ponudi domaćem tržištu kapitala. Po tom bi modelu radnicima pripalo 38 posto dionica, Fondu umirovljenika 26 posto, mirovinskim fondovima 17,25 posto, a preostalih 18,75 posto bilo bi ponuđeno domaćem tržištu kapitala. "Takav omjer vlasništva zaštitio bi interese radnika, tvrtke i države", ocijenili su na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak i predsjednik Granskog sindikata zaposlenih u osiguranju Hrvatske Miroslav Hrašćanec.

ZAGREB - Predstavnici vinarskih udruga "Croatia vino" i "Vino Croaticum", koje okupljaju 95 posto velikih i malih vinogradara i vinara, ocijenili su danas da bi, zbog još uvijek važećeg propisa o 0,00 promila alkohola u krvi, vinari mogli imati velike zalihe, zbog čega postaje upitan otkup grožđa ovogodišnje berbe. Smatraju da je sada nemoguće procijeniti zalihe koje će biti u vinarijama za berbu, kao i financijsku sposobnost vinara za otkupom očekivanih 50 milijuna kilograma grožđa od oko 15 tisuća individualnih proizvođača. Nakon današnjeg zajedničkog sastanka, predsjednik Croatiavina Anto Perković je još jednom ustvrdio da je zbog primjene odredbe o 'nula promila' "učinjena nepovratna šteta gospodarstvu".

SPLIT - Operater fiksne telefonije H1, iza kojeg stoji tvrtka Portus, od sutra, 5. svibnja, počinje s komercijalnim radom, a uključenje i početak rada mreže i prvi pozivi uslijedit će kasnije u svibnju, po završetku dodatnih pregovora s T-HT-om i nakon tehničkog pregleda Hrvatske agencije za telekomunikacije, istaknuto je danas u Splitu. Od sutra će se na 55 ovlaštenih mjesta širom Hrvatske prodavati tri njihova tarifna paketa koji, po procjeni čelništva H1, mjesečne troškove telefoniranja smanjuju za prosječno 20 posto.

OSIJEK - Povjerenik HDZ-a za Osječko-baranjsku županiju Tomislav Ivić izjavio je danas u Osijeku kako su jučerašnjim ulaskom predstavnika stranke u prostorije osječkog sjedišta HDZ-a stvoreni svi preduvjeti za normalno funkcioniranje stranke te uspješan nastup na lokalnim izborima. Na konferenciji za novinare u osječkom sjedištu HDZ-a Ivić je kazao kako predstavnici HDZ-a razgovaraju s predstavnicima drugih stranaka te da je iz tih razgovora vidljivo kako su "kao stranka prihvatljivi za koalicije". Izrazio je uvjerenje da će HDZ nakon izbora, uz mogućnost koaliranja, uspjeti sastaviti vlast u Županiji i gradu Osijeku.

ZAGREB - Dvoje hrvatskih policijskih službenika sutra odlazi u Mirovnu misiju Ujedinjenih naroda (UN) na Kosovo (UNMIK), a to je prvi put da naša policija sudjeluje u UN-ovoj mirovnoj misiji na prostoru bivše Jugoslavije. UN-ovoj Misiji na Kosovu pridružit će se policijski stručnjaci Kornelia Jakupec i Davor Javorski, koji će pod hrvatskim i UN-ovim obilježjima godinu dana raditi poslove forenzike i obuke na terenu. Operacija UNMIK razlikuje se od ostalih civilnih misija UN-a jer umjesto nadzora, policija ima glavnu zadaću provoditi zakone, rekao je novinarima Filip Dragović, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za europske integracije i mirovne misije.

ZAGREB - "Budućnost znanja; evolucijski izazovi i prilike u 21. stoljeću" bit će glavna tema generalne skupštine Svjetske akademije umjetnosti i znanosti (SAUZ), koja će se održati od 17. do 20. studenog u Zagrebu. Generalna skupština Svjetske akademije održat će se u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK), a glavna joj je ideja istaknuti povezanost znanosti i gospodarstva, rekao je na konferenciji za novinare akademik Ivo Šlaus, predsjednik Organizacijskog odbora Skupštine Akademije. To će biti prva konferencija koja će se održati u jugostočnoj Europi, kazao je Šlaus.

ZAGREB - Kontracepcijska sredstva u Hrvatskoj koristi svega šest posto žena, dok je u nekim europskim zemljama prosjek iznad 50 posto, rečeno je na današnjem predstavljanju nove kontracepcijske tablete. Iako postotak korištenja kontracepcije u urbanim sredinama iznosi između 12 i 15 posto, Hrvatska je na dnu europske ljestvice, ponajprije zbog nedovoljne educiranosti ženske populacije, kazano je na prezentaciji tablete Yasmin tvrtke Schering AG. Kontracepciju najviše koriste Nizozemska (52 posto) i Francuskinje (40 posto), a najmanje Ruskinje (1,2 posto), pa je tamo i najveća stopa pobačaja, istaknula je Dinka Pavičić Baldani iz Klinike za ženske bolesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙