FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Z. Šeparović odbacuje tezu da žrtve treba razlikovati,

ZAGREB,11. svibnja 2005.(Hina) - Predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnogdruštva Zvonimir Šeparović danas je na međunarodnomznanstveno-stručnom skupu o bleiburškoj tragediji odbacio tezu da svežrtve nisu iste i da ih treba razlikovati.
ZAGREB,11. svibnja 2005.(Hina) - Predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović danas je na međunarodnom znanstveno-stručnom skupu o bleiburškoj tragediji odbacio tezu da sve žrtve nisu iste i da ih treba razlikovati.

Šeparović je u raspravi na skupu rekao kako publicist Slavko Goldstein, a slično, kaže, govori i predsjednik države Stjepan Mesić, smatra da treba razlikovati žrtve, jer je, navodi Šeparović, po Goldsteinu Jasenovac bio genocid, a Bleiburg ratni zločin u kojemu je bilo i osvete. To je apsolutna laž i krivotvorina, ocijenio je Šeparović, istaknuvši da je Bleiburg bio poratni, a ne ratni zločin, "zločin onih koji oslobađaju, koji osvajaju i onda čiste i ubijaju, ne sude, nego vrše nasilje".

Publicist Marijan Bošnjak je zapitao je li moguće da partizanske strukture nisu znale za masovne likvidacije koje su trajale tjednima, u proljeće 1945., nakon svršetka ratnih operacija.

Ako se to događalo sa znanjem partizanskoga vojnog vrha s Josipom Brozom na čelu, ako je Tito to znao ili naredio, onda pripada redu najvećih zločinaca u hrvatskoj povijesti, rekao je Bošnjak. I kako je onda moguće, zapitao je, ako je sve tako, da u Zagrebu postoji Trg maršala Tita.

Povjesničar Ante Beljo je citirao navode iz knjige Koste Nađa, zapovjednika 3. armije, koja je vodila završne operacije oslobađanja Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, poglavito Nađove razgovore s Titom. On je zaključio da pojedinosti o kojima se Tito raspitivao nedvosmisleno upućuju da je znao puno više.

Trodnevni skup o Bleiburgu, priređen u povodu 60. obljetnice bleiburške tragedije, okupio je 30-ak znanstvenika i povjesničara koji bi trebali pridonijeti da se sazna puna, desetljećima preušćivana istina o tragediji Bleiburga i Križnog puta.

Skup je organizirala Udruga Hrvatski križni put, a suorganizator je Počasni bleiburški vod iz Klagenfurta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙