FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

J. Jurčević: komunizam je bio zločinački pokret

ZAGREB, 12. svibnja 2005. (Hina) - Povjesničar Josip Jurčević ocijenioje danas na međunarodnom znastvenostručnom-skupu "Bleiburška tragedijaili Hrvatski križni put 1945." kako je komunizam bio zločinačkipokret.
ZAGREB, 12. svibnja 2005. (Hina) - Povjesničar Josip Jurčević ocijenio je danas na međunarodnom znastvenostručnom-skupu "Bleiburška tragedija ili Hrvatski križni put 1945." kako je komunizam bio zločinački pokret.

Podsjetio je da je "Komunistička partija sustavno osmišljavala, planirala i još sustavnije provodila masovne likvidacije svojih protivnika".

U prilog tomu Jurčević je naveo Rankovićevu depešu iz 1945. upućenu u Zagreb u kojoj prigovara zagrebačkim komunističkim vlastima kako su u desetak dana "pobili tek dvjesto bandita"

Zamjenik ravnatelja Matice hrvatskih iseljenika Domagoj Ante Petrić upozorio je na metode komunističkoga krivotvorenje oko "genocida na Bleiburgu". Podsjetio je na 38 objavljenih knjiga, preko stotinu znanstvenih radova i 340 predavanja hrvatskih emigranata o problemima tragedije na Bleiburgu.

Bleiburg je metafora poslijeratnih zločina koji treba staviti u širi jugoslavenski okvir, istaknuo je povjesničar Zlatko Hasanbegović i dodao kako su komunisti bez obzira na prostor, u ime revolucije iskorjenjivali svoje protivnike.

Dovoljno je pogledati na stradanja crnogorskih pa i srpskih nacionalista da bi se vidio karakter komunističkoga pokreta, napomenuo je Hasanbegović, dodavši kako su komunisti u kratkom roku likvidirali i oko 12 tisuća Beograđana.

Raščlanjujući izračun Vladimira Žerjavića o broju stradalih bosansko-hercegovačkih muslimana u postrojbama NDH, Hasanbegović je podsjetio kako se njihov broj kreće s obzirom na udio u broju novačenoga pučanstva na oko 20 do 30 posto.

Radikalna i zločinačka organizacija Komunistička partija gledala je u Katoličkoj crkvi glavnog narodnog neprijatelja, podsjetio je povjesničar Jure Krišto dodavši kako u tom svjetlu treba gledati i njihove zločine nad katoličkim svećenicima, redovnicima i časnim sestrama.

Povjesničar don Tomo Vukšić podsjetio je kako se ubojstvo nedužnoga svećenika Maximilijana Nestora i njegovih hodočasnika 27. srpnja 1941. u Drvaru kojeg je iz vlaka izvukla skupina Srba i nabijanje na kolac svećenika Jurja Gospodnetića kod Bosanskoga Grahova i danas u BiH slavi kao državni blagdan.

U raspravi o žrtvama rata govorio je i nekadašnji saborski zastupnik Vice Vukojević koji je podsjetio kako je u ime Komisije za žrtve rata i poraća tražio od Slavka Goldsteina da im dostavi popis židovskih žrtava. Goldstein to nikad nije učinio, rekao je Vukojević.

Međunarodni znastveno-stučni skup "Bleiburška tragedija ili Hrvatski križni put 1945", koji je počeo jučer, održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, a organizirali su ga Udruga hrvatski križni put i Počasni bleiburški vod. Skup završava sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙