FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jen na najvišoj razini u mjesec dana prema dolaru i euru

LONDON, 25. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Japanski jen u ponedjeljakje na valutnim tržištima zabilježio najvišu razinu u posljednjihmjesec dana prema dolaru i euru uslijed pojačanih nagađanja da će Kinauskoro olabaviti svoj kontroverzni valutni režim.
LONDON, 25. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Japanski jen u ponedjeljak je na valutnim tržištima zabilježio najvišu razinu u posljednjih mjesec dana prema dolaru i euru uslijed pojačanih nagađanja da će Kina uskoro olabaviti svoj kontroverzni valutni režim.

Do podneva je tako jen ojačao oko pola posto prema dolaru, koji trenutno stoji 105,85 jena. Ojačao je i prema euru, dosegnuvši 137,59 jena za euro.

Kineski su dužnosnici u nizu svojih komentara tijekom proteklog vikenda kazali da je njihova zemlja sada bolje pripremljena za popuštanje fiksiranog tečaja juana za američki dolar, iako nije bilo riječi o tome u kojem će vremenskom roku to učiniti.

"Činjenica da su oni kazali da će ubrzati reforme znači da će špekulacije rasti", kazao je Lee Ferridge iz Rabobanka.

Očekuje se da će te reforme dovesti do aprecijacije kineske valute i potaknuti jačanje azijskih valuta. Prošlog tjedna američki ministar financija John Snow kazao je da je Kina sada spremna na takve poteze, dok je čelnik Američke središnje banke Fed Alan Greenspan kazao da je u gospodarskom interesu Kine da to učini što prije.

Pored gubitaka prema jenu, euro je oslabio i u odnosu na dolar i trenutno iznosi 1,2987 dolara. Euro se, kažu trgovci, nalazi pod pritiskom zbog stalnih zabrinutosti oko ishoda referenduma u Francuskoj o novom europskom ustavu te slabijeg od očekivanja indeksa poslovnog optimizma u Njemačkoj u travnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙