FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U osječkom HNK premijera "Cyrana de Bergeraca"

OSIJEK, , 11. svibnja 2005. (Hina) - U osječkom Hrvatskom narodnomkazalištu večeras je izvedena posljednja ovosezonska dramskapremijera, komedija u pet činova u stihovima "Cyrano de Bergerac"autora Edmonda Rostanda, u režiji Zlatka Svibena.
OSIJEK, , 11. svibnja 2005. (Hina) - U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu večeras je izvedena posljednja ovosezonska dramska premijera, komedija u pet činova u stihovima "Cyrano de Bergerac" autora Edmonda Rostanda, u režiji Zlatka Svibena.

U Osijeku ta je predstava prvi put izvedena 1925. godine, a prvi put je na kazališne daske postavljena u Parizu 1897. godine.

Tekst za osječku praizvedbu prilagođen je po prijevodima Milana Dimovića i Ivana Kušana. Radnja Rostandova Bergeraca smještena je u 17. stoljeće i predstavlja satiru na stav francuskog društva toga doba prema umjetnosti. Osječka scenografija je izuzetno bogata, a redatelj Sviben objašnjava da s nekoliko scenografskih zahvata rješava problem zbivanja radnje na nekoliko prostora. Najavio je kako će "Cyrano de Bergerac" biti prikazan i na ovogodišnjem "Osječkom ljetu kulture" u povijesnoj osječkog jezgri Tvrđi, gdje će upravo ti scenografski zahvati doći do izražaja.

U naslovnoj ulozi Cyrana de Bergeraca nastupio je Krešimir Mikić, a u predstavi između ostalih sudjeluju Darko Milas, Davor Panić, Olga Pakalović i Jasna Odorčić, dramaturginja je Marijana Fumić, scenograf Drago Turina, kostimografkinja Katarina Radošević - Galić, a glazbu je skladao Igor Valeri.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙