FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Umrtvljeni" slovensko-hrvatski odnosi

LJUBLJANA,26. travnja(Hina) - Čini se da se u slovensko-hrvatskimodnosima zadnjih mjeseci ne događa ništa, a to je "scenarij" kojibolje odgovara hrvatskom premijeru Sanaderu nego njegovu slovenskomkolegi Janezu Janši, ocjena je koju u ljubljanskom "Delu" od utorkadaje analitičar Davor Gjenero u prilogu naslovljenom "Zašto slovenskipolitičari prihvaćaju Sanaderov scenarij umrtvljenih odnosa".
LJUBLJANA,26. travnja(Hina) - Čini se da se u slovensko-hrvatskim odnosima zadnjih mjeseci ne događa ništa, a to je "scenarij" koji bolje odgovara hrvatskom premijeru Sanaderu nego njegovu slovenskom kolegi Janezu Janši, ocjena je koju u ljubljanskom "Delu" od utorka daje analitičar Davor Gjenero u prilogu naslovljenom "Zašto slovenski političari prihvaćaju Sanaderov scenarij umrtvljenih odnosa".

"Kreatori slovenske politike morali bi biti ozbiljno zabrinuti zbog nevjerodostojnosti hrvatske politike u ispunjavanju europskih kriterija. Ako se Slovenija želi afirmirati kao važna članica EU-a, onda to može postići prvenstveno kao stručnjak za zapadni Balkan. Lobiranje Slovenije za uključivanje Hrvatske u EU je put za veće ostvarenje slovenskih ekonomskih interesa u Hrvatskoj. No, hrvatska politika o europskoj integraciji ne razmišlja na načelima pragmatičnih ekonomskih interesa nego je to ideološko 'zlatno tele' sadašnje vlade. Sanaderovoj vladi uključenje je potrebno da postigne ideološki uspjeh i poveća svoj ugled u javnosti", navodi Gjenero opisujući položaj Hrvatske u predpristupnom procesu s jedne i interese Slovenije s druge strane.

"Hrvatska se je nakon velikog NE iz Bruxellesa našla u najčudnijem razdoblju svog političkog života nakon dolaska višestranačja. Teškoće se množe, a obično dobro obaviješteni izvori govore da se premijer ponaša sasvim autistično i da nije spreman poslušati nijedan savjet, te da se je zatvorio i u odnosu na one koji su još do jučer bili njegovi najbliži suradnici", navodi Gjenero.

Opisujući bilateralna otvorena pitanja za koja dvije vlade u nedavno obnovljenom dijalogu još nisu našle rješenja, Gjenero navodi da slovenska politika ne bi smjela pristati na scenarij "umrtvljenih odnosa" u kojemu se ništa ne događa, unatoč formalnim susretima i osnivanju tzv. povijesne komisije. Apsurdno je - navodi Gjenero - da je upravo ta komisija koju je predložio Dimitrij Rupel postala "instrument za odgodu" rješavanja otvorenih pitanja.

"Teško je razumjeti zašto su umrtvljene odnose kao cilj svoje politike prihvatili i kreatori slovenske politike. Nije jasno zašto Slovenija na jednoj strani ne stvara druge mogućnosti za rješenje bilateralnih problema i zašto se na drugoj strani ne prihvati na ozbiljniji način političke strategije za normalizaciju prilika na zapadnom Balkanu. To bi donijelo bolji i za Sloveniju manje riskantan scenario odnosa prema hrvatskom 'europskom pitanju'", zaključuje Gjenero u ljubljanskom "Delu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙