FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tadić u Rimu: Beograd želi uhititi i izručiti generala Mladića

RIM, 12. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Srbijanske vlasti žele "uhititi i uHaag izručiti" generala Ratka Mladića, vojnog zapovjednika bosanskihSrba u ratu u BiH, izjavio je u četvrtak predsjednik Srbije BorisTadić tijekom posjeta Italiji.
RIM, 12. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Srbijanske vlasti žele "uhititi i u Haag izručiti" generala Ratka Mladića, vojnog zapovjednika bosanskih Srba u ratu u BiH, izjavio je u četvrtak predsjednik Srbije Boris Tadić tijekom posjeta Italiji.

"Činimo sve što je u našoj moći, u suradnji s međunarodnom zajednicom, ali trenutačno ne znamo gdje je. Radimo na tome svaki dan i pokušavamo ga uhvatiti i poslati u Haag", rekao je Tadić na konferenciji za tisak u Rimu.

Srbijanski predsjednik boravi u posjetu Italiji, tijekom kojega se sastao s mnogim dužnosnicima, među kojima i s predsjednikom vlade Silviom Berlusconijem i ministrom vanjskih poslova Gianfrancom Finijem.

Ratko Mladić je u bijegu od 1996., kada ga je ICTY optužio za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Tadić je u Rimu govorio o i pitanju Kosova. "Važno je postići trajno rješenje za Kosovo u granicama koje se definiraju kao 'manje od neovisnosti, više od autonomije'. Nitko ne može dobiti sve i svi moraju nešto izgubiti", rekao je Tadić.

"Srbija se protivi vraćanju natrag, odnosno statusu Kosova kakvo je bilo u doba Slobodana Miloševića, ali se protivi i sadašnjem statusu quo koji nikome ne odgovara", dodao je srbijanski predsjednik.

Kosovom, koje je službeno dio Srbije, upravlja UN otkako je završen rat u lipnju 1999.

"Zemlje koje su poslale svoje snage na Kosovo imaju vrlo visoke troškove za njihovo uzdržavanje. Ni njima ne odgovara status quo, tako da treba pronaći trajno rješenje", istaknuo je Tadić.

Predsjedatelj Europske unije, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker izrazio je u srijedu u Strasbourgu sumnju da je "došao trenutak za rješavanje" pitanja statusa Kosova.

Međunarodna zajednica je početak pregovora o konačnom položaju Kosova koji su u načelu predviđeni za 2005., povezala s poštovanjem demokratskih standarda u toj pokrajini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙