FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebačka HVIDRA: laž je da bez komunista ne bi bilo antifašizma

ZAGREB, 8. svibnja 2005. (Hina) - Zajednica udruga HVIDR-e GradaZagreba odbacila je danas ocjenu predsjednika Stjepana Mesića kako uHrvatskoj bez komunista ne bi bilo antifašizma, izrečenu najučerašnjoj svečanoj akademiji u povodu 60. obljetnice antifašizma,nazvavši ju "povijesnom laži".
ZAGREB, 8. svibnja 2005. (Hina) - Zajednica udruga HVIDR-e Grada Zagreba odbacila je danas ocjenu predsjednika Stjepana Mesića kako u Hrvatskoj bez komunista ne bi bilo antifašizma, izrečenu na jučerašnjoj svečanoj akademiji u povodu 60. obljetnice antifašizma, nazvavši ju "povijesnom laži".

"Tvrdnja da u Hrvatskoj bez komunista ne bi bilo antifašizma - povijesna je laž, a tvrdnja da je sramota vođu antifašističkog pokreta nazivati zločincem, na razini onih tvrdnji da se u obrambenom ratu ne može počiniti zločini", stoji u priopćenju koje je potpisao Zajednice udruga HVIDR-e Grada Zagreba Ivan Pandža.

Pandža napominje kako Pavlek Miškina i Božidar Magovac nisu bili komunisti te da Tita, Staljina ili Honeckera nije zabranjeno nazivati zločincima. "Naprotiv, to je povijesno realno, koliko god oni prisvajali antifašizam".

U priopćenju se ističe kako se vojni invalidi Domovinskog rata s pijetetom prisjećaju žrtava ugrađenih u tisućljetne temelje europske uljudbe, te dodaje da su se upravo u Domovinskom ratu izborili za afirmaciju europskih načela tolerancije i razumijevanja među ljudima i narodima.

"Zato s dubokom zabrinutšću pratimo opsjenarsko nastojanje protagonista propalih povijesnih projekata da se prikažu zaštitinicima navedenih vrijednosti. Upravo oni su u vrijeme svoje strahovlade nemilice gazili te vrijednosti, izdvojivši nas za vrijeme dugih i teških godina od civiliziranog i slobodnog svijeta", navodi se u priopćenju.

Pandža kaže kako su svojim jednoumnim i promašeni povijesnim projektom ozbiljno naštetili ugledu plemenite ideje antifašizma i kompromitirali ga u vlastitoj sredini.

Ocjenu predsjednika Mesića danas je osudio i Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙