FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HVIDR-a prosvjeduje zbog Mesićevog pomilovanja Dragušina

ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Udruga hrvatskih ratnih vojnihinvalida Domovinskog rata (HVIDR-a) izrazila je danas ogorčenje izgražanje postupkom predsjednika Stjepana Mesića koji je temeljemprijedloga Komisije za pomilovanje za godinu dana umanjio zatvorskukaznu ratnom zločincu Nikoli Dragušinu iz Skenderovca kod Pakraca.
ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) izrazila je danas ogorčenje i zgražanje postupkom predsjednika Stjepana Mesića koji je temeljem prijedloga Komisije za pomilovanje za godinu dana umanjio zatvorsku kaznu ratnom zločincu Nikoli Dragušinu iz Skenderovca kod Pakraca.

HVIDR-a u priopćenju navodi da je Nikola Dragušin 1996. pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora, zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva počinjenih na području zapadne Slavonije, a teretilo ga se za mučenje civila i zarobljenih pripadnika hrvatskih oružanih snaga u četničkom logoru Bučje.

"Pitamo gospodina Mesića, čime je imenovani zaslužio navedeno pomilovanje, zar je Nikola Dragušin zbog svojih postupaka zaslužio da bude nagrađen na način da mu se umanji kazna zatvora jer je bio fin i pošten građanin ove države Hrvatske? Da li je prije takve odluke uopće pomislio na osjećaje svih zarobljenih i zatočenih hrvatskih građana kojima je takva osoba oduzela ljudsko dostojanstvo i život", pitaju Mesića hrvatski ratni vojni invalidi, smatrajući da je takav Predsjednikov postupak uvreda za sve poginule hrvatske branitelje i njihove obitelji, za sve hrvatske obitelji koje još uvijek traže svoje zatočene i nestale.

Predsjednik Mesić pomilovanjem je Nikoli Dragušinu smanjio kaznu za godinu dana.

Kako prenosi današnji "Vjesnik", predsjednik Mesić je komentirajući svoju odluku rekao da institut pomilovanja ne bi ni bio potreban kad bi svi oni koji su osuđeni morali ostati do kraja u zatvoru. Prema njegovu mišljenju, prenosi list, institut pomilovanja služi da se pomiluje nekoga zbog određenih novih okolnosti nastalih nakon izricanja kazne.

HVIDR-a u priopćenju također u potpunosti odbacuje i osuđuje nedavnu Mesićevu izjavu "kako u Hrvatskoj bez komunizma ne bi bilo antifašizma".

Ta je izjava do kraja razotkrila njegovo opredjeljenje i njegovu opsjednutost komunizmom, navodi HVIDR-a i pita predsjednika Mesića zašto se ne zauzima za prava žrtava komunizma jer, smatraju, žrtva je žrtva bez obzira koje je narodnosti, vjere ili političkog uvjerenja.

(Hina) pp/xaš ysšh

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙