FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosovski politički čelnici pozvali na suzdržanost

PRIŠTINA,18. travnja(Hina) - Svi najviši kosovski dužnosnici koji su unedjelju sudjelovali na pokopu Envera Haradinaja, ubijenog bratabivšeg kosovskoga premijera, istaknuli su važnost nastavka započetihpolitičkih procesa na Kosovu i pozvali na suzdržanost, prenose uponedjeljak kosovski mediji.
PRIŠTINA,18. travnja(Hina) - Svi najviši kosovski dužnosnici koji su u nedjelju sudjelovali na pokopu Envera Haradinaja, ubijenog brata bivšeg kosovskoga premijera, istaknuli su važnost nastavka započetih političkih procesa na Kosovu i pozvali na suzdržanost, prenose u ponedjeljak kosovski mediji.

Enver Haradinaj, bivši časnik Oslobodilačke vojske Kosova i ratni vojni invalid, ubijen je u petak poslijepodne u blizini Peći u napadu iz jurećeg automobila, a za počiniteljima se traga.

Pokop Envera Hardinaja obavljen je u nedjelju poslijepodne u prisutnosti više tisuća ljudi u selu Glođane, na zapadu Kosova, a na njemu je sudjelovao i brat ubijenoga, bivši kosovski premijer Ramush Haradinaj, koji se trenutačno nalazi u Haagu pod optužbom za ratne zločine, a kojemu je haški sud pod određenim uvjetima dopustio sudjelovanje. Pogreb, kojemu su prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu, protekao je dostojanstveno i bez incidenata, uz pojačane mjere sigurnosti.

Bivši kosovski premijer u kratkom je obraćanju kazao kako je najbolji način da se smanji bol izazvana ovom pogibijom podrška procesima koji su u tijeku na Kosovu te da se građani ne smiju pokolebati već nastaviti raditi na izgradnji i dobrobiti Kosova.

Kosovski premijer Bajram Kosumi istaknuo je je da zločinci neće moći zaustaviti Kosovo na njegovu putu ka slobodi i neovisnosti te je pozvao na izbjegavanje jezika mržnje. Predsjednik Ibrahim Rugova, u svojoj poruci pročitanoj na pogrebu, kazao je kako se poduzimaju sve mjere da se počinitelji ubojstva izvedu pred lice pravde te je istaknuo da je u znak poštovanja prema životu i djelu ubijenog Envera Haradinaja nedjelju proglasio danom žalosti na Kosovu.

U ime albanske vlade na pokopu Hardinaja je govorio zamjenik albanskog premijera Namik Dokle, koji je kazao da albanski narod i vodstvo dijele bol i tugu zbog ovog ubojstva, dok je zapovjednik Kosovskog zaštitnog korpusa, general Agim Qeku, poručio kako je ubojstvom Envera Haradinaja sloboda Kosova još jednom teško je ranjena, no da Kosovo neće nikada biti raj za zločince.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙