FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Središnja Europa nesklona pomoći u progonu ratnih zločinaca

VARŠAVA, 18. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Posljednji pokušaj da sepravdi privedu oni koji su provodili nacistički holokaust nad Židovimanaišao je na otpor u zemljama središnje Europe koje nisu spremnesuočiti se sa zločinima od prije 60 godina, priopćio je u ponedjeljakCentar Simon Wiesenthal.
VARŠAVA, 18. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Posljednji pokušaj da se pravdi privedu oni koji su provodili nacistički holokaust nad Židovima naišao je na otpor u zemljama središnje Europe koje nisu spremne suočiti se sa zločinima od prije 60 godina, priopćio je u ponedjeljak Centar Simon Wiesenthal.

Centar Simon Wiesenthal je u ponedjeljak priopćio da je od pokretanja operacije "Posljednja prilika" 2002. godine, kampanji kojoj je cilj uhititi preostale ratne zločince iz razdoblja holokausta, dobio imena 364 osumnjičenika od kojih je 79 proslijedio uredu tužitelja.

Efraim Zuroff, glavni progonitelj nacista Centra Simon Wiesenthal, izjavio je da su mnogi srednjouropski političari nevoljko progonili nacističke zločince iz straha da ne naruše mišljenje kako su njihovi sunarodnjaci bili žrtve, a ne počinitelji, ratnih zločinaca.

"Mogli smo biti mnogo uspješniji", rekao je Zuroff, "no politički je nepopularno pokazati koliko je mjesno stanovništvo sudjelovalo u ubojstvima".

Zuroff, čija se kampanja progona nacista protegla od Njemačke do Balkana i bivših republika SSSR-a, izjavio je da se s najviše teškoća susreo u baltičkim državama, Rumunjskoj i Austriji.

"Oni radije govore o tome koliko su pretrpjeli pod sovjetskim režimom, no ne kažnjavaju ubojice iz Drugog svjetskog rata", rekao je Zuroff glede baltičkih država gdje je u razdoblju Drugog svjetskog rata dio stanovništva podržao naciste nadajući se da će ponovno ostvariti neovisnost od Moskve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙