FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Memorandum o slovensko-talijanskim odnosima

LJUBLJANA,12. svibnja 2005.(Hina) - Skupina slovenskih akademika iintelektualaca predstavila je u četvrtak memorandum oslovensko-talijanskim odnosima za koje smatra da ni danas nisu idealnii da na povremena zaoštravanja službena Ljubljana ne reagira kako bitrebalo.
LJUBLJANA,12. svibnja 2005.(Hina) - Skupina slovenskih akademika i intelektualaca predstavila je u četvrtak memorandum o slovensko-talijanskim odnosima za koje smatra da ni danas nisu idealni i da na povremena zaoštravanja službena Ljubljana ne reagira kako bi trebalo.

"Glavnu pozornost u memorandumu posvetili smo spornim pitanjima koja se uz krivotvorenje povijesnih činjenica politički zlorabe u Italiji", izjavio je na predstavljanju dokumenta Anton Bebler, jedan od autora.

Povjesničarka Nevenka Troha, autorica dijela memoranduma koji se odnosi na kraške jame-"fojbe" koje su u Italiji od nedavno postale simbolom navodnog etničkog čišćenja Talijana s prostora bivše Jugoslavije, rekla je da se i u Sloveniji odnosi s Italijom ponekad predstavljaju crno-bijelom tehnikom, a svi Talijani prikazuju kao nacionalisti.

Povjesničar Jože Pirjevec ocijenio je da je centar tinjajućeg talijanskog revanšizma prema Slovencima i dalje Trst i da je taj grad neuralgična točka koja opterećuje odnose dviju država.

Neposredan povod za izdavanje memoranduma, koji na 33 stranice govori o razvoju slovensko-talijanskih odnosa, jest kampanja desničarskih krugova u Italiji vođena početkom godine uz državni praznik Dana sjećanja na talijanski egzodus iz Jugoslavije koja je kulminirala filmom "Srce u jami".

Slovenski akademici ocijenili su da su tadašnje polemike i zaoštravanje izazvali ne samo predstavnici talijanskih optanata i njihove organizacije nego i neofašističke skupine, te službeni visoki dužnosnici iz dviju vodećih stranaka vladajuće koalicije premijera Silvija Berlusconija.

Slovenske vlasti tada nisu reagirale na "agresivnu talijansku propagandu", ocjenjuju slovenski akademici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙