FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska eurozastupnica traži službeni prosvjed zbog 'fojbi'

LJUBLJANA,15. travnja(Hina) - Izjava talijanske zastupnice u Europskomparlamentu Cristiane Muscardini o "fojbama" kao "jednom od prvihslučajeva etničkog čišćenja u Europi" zaslužuje službeni prosvjedLjubljane jer predstavlja pokušaj revidiranja povijesti, ocjena jeMojce Drčar Murko, eurozastupnice iz Slovenije.
LJUBLJANA,15. travnja(Hina) - Izjava talijanske zastupnice u Europskom parlamentu Cristiane Muscardini o "fojbama" kao "jednom od prvih slučajeva etničkog čišćenja u Europi" zaslužuje službeni prosvjed Ljubljane jer predstavlja pokušaj revidiranja povijesti, ocjena je Mojce Drčar Murko, eurozastupnice iz Slovenije.

"Nedopustivo je da Slovenija diplomatski ne reagira na pokušaj Italije da se od poražene strane pretvori u članicu pobjedničke koalicije", rekla je Murko u petak na konferenciji za novinare svoje stranke, Liberalnih demokrata Slovenije (LDS).

Murko je dodala kako se je pogrešnim pokazalo stajalište slovenskog ministra vanjskih poslova dano prilikom prikazivanja spornog talijanskog filma "Srce u jami" kako je riječ o marginalnom pitanju.

"Ono što najviše zabrinjava jest to da stajališta krajnje talijanske desnice sada dolaze u širu javnost s tumačenjem da se radi o otkrivanju prešućenih povijesnih događaja", rekla je Murko osvrćući se na izjave talijanske zastupnice, inače članice Nacionalnog saveza, stranke kojoj pripada i talijanski ministar vanjskih poslova i potpredsjednik vlade Gianfranco Fini.

Talijanska zastupnica Cristiana Muscardini u Strasbourgu je na konferenciji za novinare početkom tjedna za Talijane stradale u fojbama (kraškim jamama) rekla da su žrtve jednog od prvih etničkih čišćenja u Europi u prošlom stoljeću i da se slučaj fojbi može usporediti sa umorstvom 20.000 poljskih oficira nakon što su Poljsku 1939. podijelili Hitler i Staljin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙