FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Marulićevi "Latinski stihovi" na Marulićevim danima

SPLIT,18. travnja 2005.(Hina) - U sklopu znanstvenog programa 15.Marulićevih dana u Splitu, od 20. do 23. travnja, bit će predstavljenoviše knjiga, a među njima i novi svezak "Latinskih stihova" u kojemuće prvi put na jednom mjestu biti sabrani svi Marulićevi latinskistihovi, osim epa "Davidiada", najavljeno je na današnjoj konferencijiza novinare.
SPLIT,18. travnja 2005.(Hina) - U sklopu znanstvenog programa 15. Marulićevih dana u Splitu, od 20. do 23. travnja, bit će predstavljeno više knjiga, a među njima i novi svezak "Latinskih stihova" u kojemu će prvi put na jednom mjestu biti sabrani svi Marulićevi latinski stihovi, osim epa "Davidiada", najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Zbirka s izvornicima, hrvatskim prepjevima i znanstvenim radovima, u knjižnici Sabranih djela Marka Marulića, koju su priredili Bratislav Lučin i Darko Novaković, bit će predstavljena 21. travnja.

Znanstveni, književni i izdavački program, koji uz Književni krug Split i društvo Marulianum organiziraju Društvo hrvatskih književnika, Društvo prijatelja kulturne baštine i Zavod HAZU-a Split, predstavit će i prvi hrvatski prijevod Marulićeve oporuke, koji je za 14. svezak «Colloqvie Marvliane» priredio akademik Lujo Margetić.

Središnji dio programa posvećen je međunarodnom znanstvenom skupu koji okuplja 15 izlagača iz Španjolske, Mađarske, Francuske, Kanade, Vatikana i Hrvatske, a na kojemu će se najviše pozornosti pridati Marulićevoj rukopisnoj baštini i španjolskoj recepciji Marulićeva djela. Split će tako ponovno ugostiti poznatog profesora francuske književnosti Charlesa Benea sa sveučilišta Stendhal u Grenobleu, dr. Istvana Lokosa, koji je 1999. objavio prepjev Marulićeve Judite na mađarski jezik, a godinu poslije izabran je za dopisnog člana HAZU-a, zatim istaknutog svjetskog marulologa Francisca Javiera Jueza Galveza iz Madrida, te brojne druge znanstvenike koji se u svojim radovima bave hrvatskom književnošću i Marulićevom ostavštinom.

Bit će predstavljen i projekt VALMAR - stručno-kulturno-turistički program, nastao u suradnji splitskog Marulianuma i Sveučilišta u Padovi.

Na obljetnicu prvog izdanja "Judite", 22. travnja - Dan hrvatske knjige, dodijelit će se književne nagrade "Judita", "Davidias" i "Slavić".

Uz sve navedeno, organizatori najavljuju i otvaranje izložbe Vaska Lipovca "Studije za Marulića", te predstavljanje knjige "Čtijuć i mnijuć" u kojoj je autorica Divna Mrdeža Antonina obradila temu "Od književnog ranosrednjovjekovlja k novovjekovlju, s različitih motrišta".

Skup završava prigodnim programom 23. travnja u Gornjoj Podstrani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙