FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Latinska Amerika očekivala papu koji je veći naprednjak

MONTEVIDEO, 20. travnja 2005. (Hina/AFP) - Latinska Amerika, u kojojživi gotovo polovica katolika u svijetu, očekivala je papu koji ćebiti veći naprednjak od kardinala Josepha Ratzingera - novog papeBenedikta XIV. - koji se, uz svog prethodnika Ivana Pavla II., na tomkontinentu obilježenom velikim nejednakostima borio protiv idejanajnaprednijeg krila Katoličke crkve.
MONTEVIDEO, 20. travnja 2005. (Hina/AFP) - Latinska Amerika, u kojoj živi gotovo polovica katolika u svijetu, očekivala je papu koji će biti veći naprednjak od kardinala Josepha Ratzingera - novog pape Benedikta XIV. - koji se, uz svog prethodnika Ivana Pavla II., na tom kontinentu obilježenom velikim nejednakostima borio protiv ideja najnaprednijeg krila Katoličke crkve.

Odmah nakon izbora Josepha Ratzingera, sociolog Fabian Sanabria, direktor kolumbijskog Instituta za religiozna istraživanja, ocijenio je da će on "podijeliti Katoličku crkvu, napose u Europi i u Sjedinjenim Državama, gdje njegovo ime potiče popriličnu suzdržljivost".

U Latinskoj Americi, dodao je, ime njemačkog kardinala povezuje se s borbom Vatikana protiv pristaša teologije oslobođenja 1980-ih, kada je predvodio moćnu Kongregaciju za nauk vjere, nasljednicu Svete inkvizicije.

Uoči izbora novog pape, Jeffrey Klaiber, američki isusovac i profesor na Katoličkom sveučilištu u Peruu, rekao je da bi za Latinsku Ameriku "idealan bio jedan Ivan XXIII. koji je bio svjestan da je Crkva izgubila vezu sa suvremenim svijetom".

"S Ratzingerom će biti teško očekivati aggiornamento (osuvremenjavanje) koji je potreban Katoličkoj crkvi", misli Fabian Sanabria.

No hijerarhija latinskoameričke Crkve uglavnom je zadovoljna izborom Josepha Ratzingera koji je uzeo ime Benedikt XVI..

Predsjednik Biskupske konferencije Venezuele Baltasar Porras ocijenio je da novi papa nije konzervativac, već "čovjek vrlo jasne misli, kratkih i odmjerenih izjava".

Porras, koji je početkom godine bio u prigodi da razgovara s Ratzingerom u Rimu, kazao je da mu je novi papa rekao kako malo poznaje Latinsku Ameriku, ali ju osjeća kao "vrlo blisku".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙