FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jozo Đuzel ne smatra se krivim za ubojstvo Andrije Bartulića

SPLIT, 25. travnja 2005.(Hina) - Jozo Đuzel (49) izjavio je danas naŽupanijskom sudu u Splitu prvog dana suđenja za ubojstvo 37-godišnjegpredsjednika splitske HVIDR-e Andrije Bartulića i pokušaj ubojstvadirektora HVIDR-ine tvrtke Dalibora Gabele u listopadu prošle godineda se ne smatra krivim ni po jednoj točki optužnice u odnosu na načinkako je to opisano.
SPLIT, 25. travnja 2005.(Hina) - Jozo Đuzel (49) izjavio je danas na Županijskom sudu u Splitu prvog dana suđenja za ubojstvo 37-godišnjeg predsjednika splitske HVIDR-e Andrije Bartulića i pokušaj ubojstva direktora HVIDR-ine tvrtke Dalibora Gabele u listopadu prošle godine da se ne smatra krivim ni po jednoj točki optužnice u odnosu na način kako je to opisano.

Na početku suđenja izrazio je duboku sućut obitelji Bartulić i žaljenje zbog nemila događaja.

Svjedočeći danas o događaju, Gabela je zbog proteka vremena zatražio čitanje iskaza dana u istrazi. Na mjesto događaja stigao je zajedno s ubijenim kojega je telefonom obavijestio o dojavi Nikše Amižića, voditelja garaže kojom upravlja HVIDR-ina tvrtka,da su dvije osobe zapriječile ulaz u garažu i da se neće maknuti dok se ne vide s Bartulićem.

Spuštajući se prema garaži, Bartulić mu je rekao da poznaje tu dvojicu Jozu Đuzela i Vinka Oreča i da su s njim bili u postrojbi kojom je zapovijedao.

Bartulić ih je zamolio da maknu automobile i oslobode ulaz u garažu, a da onda mogu razgovarati i cijelu noć. Napomenuo je da je Bartulić bio osoba koja je sve prijepore pokušavala riješiti razgovorom. Gabela nije mogao zaključiti jesu li Đuzel i Oreč bili pijani, ali su vrijeđali Bartulića. Oreč se Bartuliću unosio u lice i njih su se dvojica u jednom trenutku pohvatali i pali na tlo, ali se nisu tukli, rekao je Gabela. Primijetio je tada da je Đuzel izvadio pištolj i ispalio jedan metak u zrak. Amižić ga je pokušao zaustaviti i uspio ga uhvatiti s leđa te mu je držao ruku s pištoljem. U pomoć Đuzelu tada je pritekao jedan mladić, za kojega je Gabela naknadno doznao da je Đuzelov sin.

Tada je Đuzel ispalio i drugi hitac. Vidio je da je Bartulić u klečećem položaju i da drži Oreča za ruke. Đuzel se tada okrenuo prema Gabeli i uperenim pištoljem mu vikao "ti si sljedeći" i naredio da legne. Gabela je tada počeo bježati. Čuo je da je dva puta pucao, a metci su mu prošli blizu glave.

Nikša Amižić, koji je također danas svjedočio, događaj je opisao na sličan način.

Bartulićeva udovica Žanijela, s kojom ima troje djece, svjedočila je o vremenu prije njegova odlaska na mjesto gdje će biti smrtno ranjen te o događajima u bolnici prije nego je 13. listopda preminuo od ozljeda. Izjavila je kako je Andriju pokušala odgovoriti od odlaska do garaže, no rekao joj je kako mora otići i nešto riješiti. Pola sata poslije nazvao ju je jedan njihov prijatelj i javio joj da je Andrija u bolnici, gdje ga je zatekla u tešku stanju. Rekao joj je da može sve podnijeti, ali da "ne može oprostiti Oreču što ga je dok je nemoćno ležao na tlu tukao nogama, a sve je za njih učinio".

Zadnji ga je put vidjela dan prije nego je preminuo i tada joj se žalio na tretman u bolnici.

Branitelj Joze Đuzela odvjetnik Vinko Ljubičić nakon rasprave izjavio je novinarima kako je uvjeren kako nema osnove da njegov branjenik bude proglašen krivim za pokušaj ubojstva Dalibora Gabele i nedopušteno držanje oružja, odnosno da će učiniti sve da dokažu da optužnica u dijelu koji se odnosi na ta dva djela nije utemeljena.

Protiv Vinka Oreča, koji je za razliku od Đuzela na slobodi, Općinsko državno odvjetništvo provodi odvojen kazneni postupak zbog pokušaja nanošenja teške tjelesne ozljede i nedopuštena držanja oružja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙