FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD smatra da Iran ne može steći nuklearno oružje prije sljedećeg desetljeća

WASHINGTON, 13. travnja (Hina) - Sjedinjene Države smatraju da je Irannajmanje pet godina udaljen od razvijanja nuklearnog oružja, rekao jeu srijedu glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.
WASHINGTON, 13. travnja (Hina) - Sjedinjene Države smatraju da je Iran najmanje pet godina udaljen od razvijanja nuklearnog oružja, rekao je u srijedu glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Boucher je novinarima rekao da Sjedinjene Države dijele zabrinutost međunarodne zajednice iranskim nuklearnim programom, ali da prema američkim procjenama Iran još mora dosta učiniti kako bi razvio nuklearno oružje.

"Naša obavještajna zajednica je upotrebljavala u prošlosti procjenu koja kaže da nije vjerojatno da bi Iran mogao steći nuklearno oružje prije početka sljedećeg desetljeća. To i dalje ostaje slučaj", rekao je Boucher.

"Ali mislim da nema nikakva spora da Iran ne treba imati te mogućnosti, programe koji su upotrebljavani i mogu biti upotrijebljeni kao pokriće za razvijanje nuklearnog oružja", dodao je.

Sjedinjene Države optužuju Iran da upotrebljava svoj civilni nuklearni program kako bi prikrio nastojanje da dođe do nuklearnog oružja, dok to Teheran osporava.

Boucher je potvrdio da je iranski nuklearni program bio predmet razgovora američkog predsjednika Georgea W. Busha i izraelskog premijera Ariela Sharona tijekom njihova susreta u ponedjeljak na Bushovu ranču u Crawfordu. Kako piše list The New York Times Sharon je kazao kako izraelski obavještajni podaci pokazuju da je Iran u razvoju tehnologije za proizvodnju nuklearnog oružja blizu "točke s koje nema povratka".

Boucher je potvrdio da se SAD protivi da se Iranu dopusti održavanje bilo kakvih mogućnosti za obogaćivanje urana kako navodno predlaže Francuska koja zajedno s Njemačkom i Velikom Britanijom pregovara s Teheranom o napuštanju njegova nuklearnog programa.

"Stajalište Sjedinjenih Država i mislim mnogih drugih članova međunarodne zajednice je bilo i nastavlja biti da suspenzija aktivnosti obogaćivanja treba biti učinjena trajnom", rekao je.

Boucher je dodao da je to jedini način da Iran zadovolji međunarodnu zajednicu da ne održava "programe koji su upotrebljavani i mogu biti upotrijebljeni kao pokriće za razvijanje nuklearnog oružja".

On je rekao da Sjedinjene Države žele mirno diplomatsko rješenje tog problema i da podupiru napore trojke EU. "Mislimo da je to prilika za Iran da riješi ova pitanja, da je to prilika da okonča svoje prikrivene aktivnosti i nastojanje da stekne sposobnosti koje mogu voditi nuklearnom oružju", kaže Boucher.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙