FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran nema tajni plan za atomsko oružje

TEHERAN, 11. travnja 2005. (Hina/AFP) - Iran nema tajni plan zakorištenje obogaćivanja urana u proizvodnji atomske bombe, rekao je uponedjeljak ministar vanjskih poslova Kamal Karzai svom danskom kolegikoji je naglasio nedostatak povjerenja između Irana i Europe.
TEHERAN, 11. travnja 2005. (Hina/AFP) - Iran nema tajni plan za korištenje obogaćivanja urana u proizvodnji atomske bombe, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Kamal Karzai svom danskom kolegi koji je naglasio nedostatak povjerenja između Irana i Europe.

"Obujam naših mehanizama industrijskog obogaćivanja pokazuje da nemamo tajni plan za upotrebu tehnologiju u proizvodnji nuklearnog oružja", rekao je Karzai na zajedničkoj konferenciji za novinare s Per Stig Moellerom.

Iran tvrdi da namjerava obogaćivati uran kako bi nabavio gorivo za buduće nuklearne centrale, ali međunarodna zajednica je zabrinuta da bi se Iran mogao poslužiti uranom dodatno ga obogativši za izradu atomske bombe.

"Nema dovoljno međusobnog povjerenja i moramo ga razviti", rekao je Per Stig Moeller.

"Bitno je da Iran jasno pokaže da taj program proizvodnje nuklearne energije ne može poslužiti za proizvodnju nuklearnog oružja", rekao je.

"Važno je da Iran shvati da ne možemo imati više vojnih nuklearnih sila", inzistirao je on i traži da Teheran "jamči da ne posjeduje nuklearno oružje".

To su "objektivna jamstva koja Njemačka, Francuska i Velika Britanija u ime Europske unije pokušavaju postići od Irana putem pregovora, kada ga pokušavaju uvjeriti da trajno odustane od obogaćivanja urana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙