FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HEP potpisao sporazum o suradnji s USAEA i tvrtkom AEP

WASHINGTON, 23. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska elektroprivredapotpisala je u Washingtonu sporazum s Američkom udrugom za energetikui American Electric Power, koje bi trebale pomoći u restrukturiranjuHEP-a i otvaranju tržišta električne energije u Hrvatskoj.
WASHINGTON, 23. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska elektroprivreda potpisala je u Washingtonu sporazum s Američkom udrugom za energetiku i American Electric Power, koje bi trebale pomoći u restrukturiranju HEP-a i otvaranju tržišta električne energije u Hrvatskoj.

Memorandum o razumijevanju u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu potpisali su u petak predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak i Gene Fominykh, zamjenik programskog direktora Američke udruge za energetiku (USEA).

Partnerski program, koji će financirati Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), treba omogućiti prenošenje znanja i iskustava elektroenergetske tvrtke American Electric Power (AEP) HEP-u u razvoju i reformi elektroenergetskog sektora.

"Smisao ovoga sporazuma je razmjena znanja i stečenih iskustava na polju restrukturiranja državnih kompanija", rekao je Mravak nakon potpisivanja.

AEP je druga po veličini tvrtka u Sjedinjenim Državama koja je restrukturirana po modelu holdinga i nezavisnog operatora tržišta.

Mravak je kazao kako je druga važna komponenta sporazuma pitanje otvaranja tržišta električne enrgije u Hrvatskoj u čemu bi trebala pomoći iskustva AEP-a.

Hrvatsko elektroenergetsko izaslanstvo, koje boravi u SAD-u, posjetilo je AEP u američkoj saveznoj državi Ohio gdje je ta tvrtka jedan od najvećih subjekata na tržištu.

"Njihova iskustva će nam biti dobrodošla jer smo mi na početku stvaranja tržišta električne energije u Hrvatskoj prema novim hrvatskim zakonima", rekao je Mravak.

USEA je nevladina organizacija koja se bavi i provedbom projekata u inozemstvu kojima je pokrovitelj američka vlada. Ona tvrtkama poput HEP-a osigurava informacije, iskustva i pristup stručnjacima do kojih teško mogu doći na drugi način.

AEP bi trebao pomoći HEP-u i na tehničkom planu kako bi njegovi troškovi bili tržišno prihvatljiviji. Mravak je rekao da su troškovi AEP-a na određenim pozicijama znatno ispod HEP-ovih i da su to "točke na kojima mi možemo prepoznati da nismo tržišno prihvatljivi i moramo raditi na tome da te troškove smanjimo".

"Želimo da iskustva koja oni imaju u dijelu koji je primjenjiv za HEP primijenimo i kod nas sa ciljem da naši troškovi budu tržišno prihvatljivi i da HEP na novom otvorenom tržištu ostane najznačajniji subjekt u Hrvatskoj", rekao je Mravak.

USAID je spojio HEP i USEA i AEP i osigurao financijska sredstva za provedbu sporazuma. Sporazum će za sada trajati godinu dana, a bit će produžen ukoliko obje strane budu zadovoljne.

Mravak je rekao da je HEP odabrao AEP zato što su slično organizirani i zato što je ta tvrtka uspješna te će njezina iskustva poslužiti kao putokaz "kako da mi idemo dalje".

On je naveo da je jedan od razloga posjeta SAD-u i razmatranje američkih iskustava u privatizaciji. Napominjući da će proces privatizacije HEP-a odrediti hrvatska Vlada Mravak je kazao kako s privatizacijom treba ići "vrlo oprezno".

On je rekao da postoje "velike prijetnje da se HEP isjecka na komadiće" i da kasnije dođe pitanje privatizacije tih dijelova.

"To pod svaku cijenu moramo izbjeći", rekao je on.

"Ovo je jedan od načina razmjene znanja, skupljanje iskustava da sutra možemo pozitivno odgovoriti na sva pitanja i razumjeti sve procese i zamke koje nas čekaju", dodao je.

Hrvatsko izaslanstvo u kojem su bili Mravak i drugi predstavnici HEP-a te Željko Tomšić, pomoćnik za energetiku i rudarstvo ministra gospodarstva, rada i poduzetništva, je tijekom višednevnog boravka u SAD-u posjetilo i Citibank i revizorsku kuću Pricewaterhouse Coopers u New Yorku te Svjetsku banku u Washingtonu.

"Jasno smo rekli da su naša strateška opredjeljenja jasna, znači očuvati jednu kompaniju, restrukturirati je iznutra po principima Europske unije, jer idemo u tom smjeru, i to je ono što su naši sugovornici prihvatili", rekao je on o razgovorima u SAD-u.

Najavio je da će sredinom svibnja u Zagrebu u organizaciji Europske komisije uz sudjelovanje Svjetske banke i USAID-a biti priređena radionica na kojoj će biti razmijenjena iskustva na polju otvaranja tržišta električne energije i restrukturiranja HEP-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙